© Belambra Clubs

Katholiek onderwijs: 'Geef Nederlandstalige kinderen voorrang in de Rand'

© brusselnieuws.be
24/08/2011
Het Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs (VVKBaO) pleit ervoor om ook in de Rand rond Brussel met een voorrangsrecht voor Nederlandstalige leerlingen te werken. Uit een studie blijkt dat steeds meer leerlingen in die Rand een andere thuistaal hebben dan het Nederlands.

Het VVKBaO stelt ook voor om het inschrijvingsbeleid aan te passen. "De afstand thuis-school moet een bepalend ordeningscriterium zijn bij nieuwe inschrijvingen. Basisscholen moeten in eerste instantie een afspiegeling zijn van de plaatselijke bevolking."

Onderzoek naar instroom
Het VVKBaO komt tot die conclusies na een eigen onderzoek naar de instroom van anderstalige leerlingen in de basisscholen in de Rand. De indruk bestond immers dat die de jongste jaren sterk toenam. "Uit de telling blijkt dat maar liefst 40 % van alle leerlingen die binnen de Vlaamse Rand naar Vlaamse scholen gaan, een andere thuistaal hebben dan het Nederlands," zegt het VVKBaO. In het jargon gaat het om TNN-leerlingen.

"De studie toont bovendien aan dat het vooral om Franstalige leerlingen gaat. We merkten dat er beduidend meer TNN-leerlingen in de kleuterklassen en de lagere leerjaren zitten, dan in de hogere jaren van de lagere school. Op basis daarvan kunnen we besluiten dat de instroom de laatste jaren inderdaad gestegen is."

Omkadering
Voorts wil het VVKBaO dat de omkadering van scholen wordt berekend op basis van recentere cijfers. "De bijkomende omkadering die scholen kregen in 2010-2011, was berekend op de leerlingenaantallen van februari 2008. Vaak is de situatie al in die mate gewijzigd dat men over onvoldoende middelen beschikt om kwalitatief onderwijs te bieden aan alle leerlingen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni