Kamagurka trekt werk terug uit stripexpo

© brusselnieuws.be
17/05/2013
Comedian en kunstenaar Kamagurka trekt zijn werk terug uit de tentoonstelling "Strips in originelen" in het Vlaams Parlement. Dat laat hij weten via Twitter. De tekenaar reageert zo op de taalrel rond een Franstalige plaat van Brusselaar François Schuiten.

De brochure toont een striptekening van François Schuiten, met een Franstalige tekstballon. Die werd wit ingekleurd. De curatoren van de expo beweren dat dat gebeurde op vraag van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). De curatoren van de expo zijn kunstkenner Jan Hoet en Danny Vandebossche, oud-parlementslid voor SP.A.

Peumans ontkent echter en beweert dat het de curatoren zelf waren die voorstelden om de Franstalige tekst te schrappen, iets waar Peumans naar eigen zeggen niet mee akkoord ging. Dat blijkt ook uit e-mailverkeer dat Peumans' woordvoerder aan brusselnieuws.be bezorgde. Hij erkent wel dat hij bezwaar had gemaakt rond het gebruik van de plaat van Schuiten toen die hem werd voorgelegd. De voorzitter had liever werk van een Vlaamse tekenaar gezien.

Peu Beu
Wat er ook van zij, Kamagurka vindt het optreden van Peumans niet gepast. Via Twitter laat hij weten: "Ben het un Peu Beu Mans, bij deze trek ik mijn werk terug dat in het Vlaams Parlement werd opgehangen."

Kamagurka leverde enkele van de tweehonderd originele tekeningen die nog tot 10 juli te zien zijn in het Vlaams Parlement en in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

'Storm in glas water'
Ook tekenaar François Schuiten reageerde al op de hetze. Hij ontving ondertussen al een brief van Peumans waarin die zegt dat het niet zijn bedoeling was de artistieke integriteit van Schuiten in vraag te stellen.

Schuiten zegt dat hij kan begrijpen dat een Franstalige plaat "niet de beste keuze is voor een brochure voor een expo in het Vlaams parlement". Dat staat te lezen in Le Soir, die de hand kon leggen op de repliek van Schuiten. "De keuze ervoor verraste mij."

De tekenaar heeft echter weinig begrip voor de gebruikte oplossing. "Er waren 1001 mogelijke oplossingen", zegt hij. "Bijvoorbeeld door de Nederlandse vertaling te gebruiken. Wat er nu gebeurd is gaat in tegen de bedoeling van een tentoonstelling van originele platen, namelijk het verband tussen tekening en tekst tonen."

Schuiten besluit dat "het land beter verdient dan deze storm in een glas water".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni