Wemmel: optocht tegen armoede ondanks verbod

© brusselnieuws.be
19/03/2012
De Chiro en de scouts van Wemmel hebben dan toch een optocht tegen armoede gehouden. Daarmee gingen ze in tegen het gemeentebestuur dat het initiatief verboden had omdat de aanvraag niet op tijd werd ingediend.

Vorige week besloten de Chiro en de scouts van Wemmel om een optocht tegen armoede te houden. Dit naar aanleiding van het jaarthema 'Armoede' voor alle jeugdbewegingen.

Maar volgens het college van burgemeester en schepenen werd de aanvraag te laat ingediend. "Een aanvraag voor een optocht moet normaal twee maand op voorhand worden ingediend", zegt burgemeester Chris Andries (LB). "Dit omdat het politiecollege maar één keer per maand samenkomt. Aangezien de aanvraag acht dagen op voorhand werd ingediend, konden we niet anders dan de opkomst verbieden. Toen ik hoorde dat de actie wel zou doorgaan, heb ik alsnog een politieploeg gestuurd om het toch in goede banen te leiden."

Met dit initiatief wouden de Chiro en de scouts aandacht vragen voor armoede. "We hebben besloten om de optocht wel te laten doorgaan omdat wij het een heel belangrijk onderwerp vinden", zegt hoofdleidster van Chiro Wemmel Karlien De Langhe. "Door het verbod hebben we ons traject wel een beetje aangepast. We waren uiteindelijk met zo'n 120 personen en zijn altijd op de stoep gebleven."

De hele actie is goed verlopen, maar Andries vindt het onverantwoordelijk van de leiders. "Ik vind het niet slim van de leiding om aan kinderen te tonen dat ze burgerlijk ongehoorzaam mogen zijn. Ik zal de leiders dan ook uitnodigen om hier eens over te praten. Ze dragen een zekere verantwoordelijkheid dus de volgende keer zullen ze toch het gemeentereglement in acht moeten nemen. Als ze hun aanvraag gewoon op tijd hadden ingediend, was er helemaal geen probleem geweest."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni