Jongeren ten strijde tegen Nucleair Forum

© brusselnieuws.be
27/01/2012
"Stoten kerncentrales CO2 uit?" De vraag op reclamepanelen beheerste de voorbije weken het stadsbeeld. Het initiatief van het Nucleair Forum -de kernlobby, zeg maar - wil naar eigen zeggen informeren over kernenergie. De jongerenorganisaties van SP.A en nu ook Groen trokken elk een tegencampagne op gang. "Kraamt het Nucleair Forum ook onzin uit?"

U kan het bijna niet gemist hebben. De campagne van het Nucleair Forum is bijna overal te zien. Zo zijn er krantenadvertenties, affiches, TV-spots, placemats in restaurants en infopunten in stations. Het Nucleair Forum wil met die campagne naar eigen zeggen een antwoord bieden op de vele vragen die rezen na de kernramp in Fukushima in maart 2011. "Een kerncentrale afbreken, hoeveel kost dat?", "Kunnen we ons kernafval naar de maan sturen?" of "Stoten kerncentrales CO2 uit?", het zijn maar een paar vragen die overal in het straatbeeld opduiken.

"Onzin," klinkt het bij de jongerenverenigingen van SP.A (Animo) en Groen (Jong Groen). Volgens hen gaat het om een campagne pro kernenergie, gelanceerd door een lobbygroep die bestaat uit bedrijven die actief zijn in de kernsector. Animo en Groen komen prompt met een tegencampagne op de proppen.

Lobby
"Het Nucleair Forum, kraamt dat ook onzin uit?" vraagt Animo zich af. De jongerenvereniging geeft zelf het antwoord. "Via ongenuanceerde clichés en gigantische reclamecampagnes verspreidt men een onjuist beeld over de uitdagingen op het vlak van kernenergie. De voorbije jaren heeft het Nucleair Forum zich ontpopt tot een - door belastinggeld gefinancierde - lobby voor kernenergie."

Animo richtte daarom het 'Duurzaam Forum' op. "Via onze website kernvragen.eu kan iedereen zijn/haar vraag over kernenergie en duurzame energie stellen," zegt Animo-voorzitster Maite Morren. "Eén voor één krijgen zij van ons een echt genuanceerd antwoord. Met deze ludieke variant op het Nucleaire Forum willen we de bevolking op een eerlijke manier informeren over de echte alternatieven voor kernenergie."

Gebrainwasht
Bij Jong Groen weerklinkt enkele dagen later eenzelfde geluid. "Het Nucleair Forum, dat is de nucleaire lobby," zegt voorzitter Bart Dhondt. "Het zijn allemaal bedrijven die werken met of rond kernenergie, dat staat te lezen op hun website. Mensen worden gebrainwasht, betaald door hun eigen energiefactuur. Dat is pure politieke propaganda, en de NMBS geeft daar ruimte aan."

Vandaag vrijdag geeft Jong Groen in het Centraal Station van Brussel de mensen "de echte antwoorden op hun vragen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni