Jérôme Jolibois, stadsnaturist: 'Ik doe er niemand kwaad mee'

GDC
© brusselnieuws.be
09/07/2012
Politici die in de Zenne plonzen, het is al geen alledaags beeld. Toch stal vooral Ecolokandidaat Jérôme Jolibois tijdens de Big Jump de show, door in zijn blootje te springen. Naturist Jolibois ('Zeg maar Jérôme Naturel') duikt steeds vaker op op manifestaties en in het uitgaansleven.

Jérôme Jolibois is consultant en tiende op de lijst Ecolo-Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel-Stad. Zondag dook hij samen met minister van Haven Grouwels (CD&V) en enkele Brusselse parlementsleden de Zenne in voor de Big Jump. De anderen hadden daarvoor een badpak aangetrokken, Jolibois deed het in adamskostuum.

FM Brussel tonight
Jolibois was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij is betrokken bij de organisatie van de Brusselse cyclonudisten die onlangs naakt door Brussel fietsten voor veiliger verkeer.

Ook op andere openbare aangelegenheden verschijnt 'Jérôme Naturel' in zijn blootje; onder andere op de laatste editie van de fuif FM Brussel Tonight was hij een opgemerkte gast. En als u op café plots oog in oog staat met een naakte man aan de toog, is de kans groot dat het Jolibois betreft.

"Ik vraag wel altijd eerst aan de organisatie of ze akkoord gaat", zegt Jolibois aan brusselnieuws.be. "Want ik wil niemand choqueren. Maar meestal wordt er geen probleem van gemaakt, omdat ondertussen geweten is dat ik niemand stoor met mijn gedrag."

Voor Jolibois is naturisme een onderdeel van zijn levenswijze. "Ik ben militant naturist, maar ik ben even militant als het gaat om waterkwaliteit of om meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Dat hangt voor mij allemaal samen", legt hij uit. "Naaktheid is aanvaardbaar en normaal, dat is mijn boodschap. En het maakt duidelijk dat we elkaars verschillen moeten accepteren, zolang ze anderen niet schaden. Leven en laten leven."

Goede zeden
Naaktheid wordt volgens hem al te vaak geassocieerd met seks of met de perfecte lichamen van modellen op televisie. "Ik heb geen complexen over hoe ik eruit zie. Mensen trekken zich sowieso te veel aan van wat anderen zeggen. Met mijn naturisme toon ik dat dingen die onmogelijk lijken, het vaak niet zijn. Zolang je niemand kwaad doet, mag je toch doen wat je wilt?"

De Belgische wet is vaag over naaktloperij, zegt Jolibois. "Er is een wet op de goede zeden, en daarom grijpt de politie al eens in omdat ze bang zijn voor ordeverstoring. Maar ik ben nu al een paar jaar militant naturist, en agressieve reacties heb ik nog nooit gekregen. Al mag ik om begrijpelijke redenen niet naakt op mijn werk verschijnen."

Zondag was trouwens ook de internationale dag zonder zwempak. "Maar in België zijn er geen initiatieven geweest. Naturisme blijft voorlopig toch vooral in Spanje enorm populair."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni