Jeugdgroepen logeren betaalbaar in De Waterman

Sofie Smagge
© Brussel Deze Week
14/01/2008
Verscholen achter een grote poort vind je in de Werkhuizenstraat de uitvalsbasis van de JES Stadslabo vzw, het vroegere Jeugd en Stad. Het centrum met de klinkende naam De Waterman herbergt een jeugdhotel, een opnamestudio, klimzalen en lesateliers. Momenteel wordt de binnenkoer volledig verbouwd om de toegankelijkheid voor minder mobiele personen te verbeteren.

De Waterman was vroeger een likeurfabriek en dat merk je nog aan de monumentale zalen in het complex. Oorspronkelijk zou het centrum Calypso gedoopt worden maar uiteindelijk werd gekozen voor De Waterman omdat het centrum vlakbij het kanaal ligt. In 1988 werd in het centrum het Boot (Brussels Oriëntatie-, Opleidings en Tewerkstellingsproject) gelanceerd, een opleidingsproject voor langdurig werkloze jongeren. Om hen opnieuw wat arbeidsvreugde bij te brengen werd op de koer een boot gebouwd. Het tweede grote project volgde zes jaar later, toen de eerste steen van het jeugdverblijfscentrum werd gelegd. De verbouwing lag ook deze keer volledig in handen van een groep werkloze jongeren. "Voor de inrichting van de kamers hebben we toen jonge Brusselse en Vlaamse kunstenaars aangesproken", vertelt Sven Van der Stappen, JES-medewerker. "Enkele kamers zijn ondertussen wel beschadigd of verouderd, dus gaan we nu van start met een tweede kunstenconcept. De KSO-opleidingen van het Imelda instituut gaan hiervoor twee kamers opnieuw artistiek inrichten."

Het jeugdverblijfscentrum kwam er nadat de JES-jeugdwerkers ervaarden hoe moeilijk het was om als jeugdgroep een betaalbaar logement te vinden. "De Waterman is eigenlijk iets tussen een omgebouwd scouts- of chirolokaal en een jeugdherberg", legt Sven uit. Het verblijfscentrum krijgt niet alleen Belgische groepen over de vloer. Vijftig procent van de gasten komt uit het buitenland, voornamelijk uit de Europese Unie. "We hebben recent ook een aanvraag uit Oekraïne gehad en niet zo lang geleden kregen we een bezoek van de All-China Youth Federation. Zulke groepen vinden de weg naar De Waterman meestal via internationale organisaties zoals JINT maar mond-aan-mondreclame werkt ook wel."
Het centrum biedt ook verscheidene extra faciliteiten. Er is een klimparcours en in de studio van de Rockfabriek kunnen de groepen zelfs een cd opnemen. De Rockfabriek is alvast een groot succes. "We krijgen enorm veel aanvragen van jonge artiesten die hier een opname willen maken", zegt Sven. "Vroeger kwamen die aanvragen vooral van rockgroepen maar tegenwoordig vinden veel hiphoppers de weg naar de studio."

Attitudetraining
Een ander belangrijk onderdeel van de werking van De Waterman zijn de oriëntatiecursussen en opleidingen die er doorgaan. Het Boot-project vormde de eerste aanzet daarvoor. "We werken voor de opleidingen en cursussen met laaggeschoolden tussen 18 en 35 jaar oud die vaak geen realistisch beeld van de arbeidsmarkt hebben of geen correct beeld van zichzelf", vertelt Eva De Smedt, medewerkster aan de JES-opleidingen. "Via een oriëntatie van vijf weken in de sectoren bouw of horeca maken ze al doende kennis met deze sectoren en ontdekken ze hun eigen competenties." De opleidingen zijn intensiever en duren vijf maanden. Hieraan is ook een stage verbonden. Sinds dit jaar organiseert JES voor de eerste keer een opleiding tot park- en stadswachter. De andere opleiding, kamermeisje/ontbijtmedewerkster, hangt nauw samen met het verblijfscentrum. De cursisten poetsen de kamers en als er stadsklassen doorgaan, serveren ze het ontbijt.

Volgens Eva zijn de JES-opleidingen heel sterk in attitudetraining. "We willen onze cursisten het belang bijbrengen van op tijd komen, hun mond durven opendoen, goed communiceren… Attitude is gewoon even belangrijk als techniek. Technieken kun je nog leren als je leergierig bent, maar als je nooit initiatief neemt, zal je nooit vooruit geraken."

Toegankelijker
Momenteel ondergaat het centrum een grondige facelift die de toegankelijkheid moet verbeteren. "We hadden wel al sinds enkele jaren een lift en speciale sanitaire voorzieningen in de kamers maar dat bleek nog niet genoeg", zegt Sven. "Het complex moet niet enkel toegankelijker worden voor personen van beperkte mobiliteit maar ook voor blinden, vrouwen met een kinderwagen… De koer van De Waterman wordt helemaal opengebroken en de ingang van het onthaal wordt ook aangepakt zodat bijvoorbeeld mensen met een rolstoel er zelfstandig geraken." Binnen enkele maanden moet De Waterman dan bereikbaar zijn voor iedereen.

In samenwerking met het derde jaar bachelor Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni