Zondag is Jean Van Hauwermeiren, beter gekend als Jeanke Photo, overleden. Jeanke Photo was een begrip in het Belgische voetbal.

Meer dan 40 jaar was Jean Van Hauwermeiren dagelijks te vinden op RSC Anderlecht, waar hij op vrijwillige basis dienst deed als hulp van de trainers. Hij nam die taak ook op zich bij de trainingen van de Rode Duivels.

Sporting Anderlecht laat weten dat het met grote droefheid het overlijden heeft vernomen. Ook tal van Anderlechtspelers reageren verslagen. Zo ook Bart Goor en Yves Vanderhaeghe:

"Jeanke Photo was een monument bij de club en bij de Nationale ploeg. Het was iemand die altijd goedgeluimd was en iemand die zich 100% inzette op trainingen: ballen rapen, drank meebrengen... allemaal vrijwillig. Hij had een hele goeie band met de spelers, gaf zijn foto's aan iedereen en hij zal altijd in ons hart blijven", aldus Goor.

Yves Vanderhaeghe: "Voor mij was Jean Photo iemand die altijd klaar stond voor de spelers, zowel bij de Nationale ploeg als bij Anderlecht. Je kon hem alles vragen en hij stond altijd klaar. En hij zou zijn naam niet waardig zijn als hij niet altijd foto's aan iedereen gaf. Hij behandelde iedereen gelijk en beschouwde hen als een grote familie."

Ook ex-manager van Anderlecht Michel Verschueren herinnert zich Jeanke als een uniek persoon:
"Jeanke was een joviale man: sympathiek en eenvoudig. Altijd met iedereen in de weer, zoals er weinig zijn. Hij was een man van vriendschap, vreugde en vrolijkheid.

Voetbal was zijn leven: Anderlecht en de nationale ploeg - de spelers, de trainers, de vedetten. Op recepties was hij er werkelijk altijd bij om foto's te nemen", aldus een aangedane Verschueren.

In 1998 reisde Jeanke voor de laatste keer mee met de nationale ploeg naar het WK in Frankrijk. Hij legde toen uit dat voetbal zijn leven was:

"Mijn liefde voor het voetbal is begonnen toen ik kadet was bij Anderlecht. Ik heb tot mijn veertigste gespeeld en heel wat knie-operaties ondergaan maar ik blijf het volgen. Sinds ik alleen ben is voetbal mijn tweede verloofde: als ze mij dát afpakken sterf ik."

Maar zondagnamiddag was het plots gedaan voor Jeanke: compleet onverwacht stuikte hij in elkaar en stierf in de armen van een vriendin, die hem nooit zal vergeten.

"Jeanke had een hart dat zo groot was dat ik het niet kan tonen. Maar iedereen zal zijn goedheid herinneren: hij heeft veel liefde gegeven aan de mensen," zegt Marie-Rose De Greef.

Voor zijn vrijwillige inzet werd hij twee jaar terug nog gelauwerd door de UEFA. Jean had altijd zijn fototoestel bij zich, wat hem zijn bijnaam opleverde. Jean Van

Hauwermeiren werd 79.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni