Indignados laten HUB-gebouw vol graffiti achter

© brusselnieuws.be
17/10/2011
Enkele ingestampte deuren en veel grafitti op vloeren, meubels en muren. Het gebouw van Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) waar een groep Indignados enkele dagen verbleven, is flink toegetakeld. "Door mensen die niets met onze beweging te maken hebben," stellen de Indignados.

"Ik ben echt aangedaan door de ravage die is aangericht," zegt Dirk De Ceulaer, voorzitter van het directiecomité van de HUB, aan brusselnieuws.be. "We werken zelf met jonge mensen en we delen de kritiek die ze hebben op de economie. Ik kan echt niet vatten dat ze op zo'n manier misbruik hebben gemaakt van onze gastvrijheid."

"We vermoeden dat het gaat om buitenstaanders," reageert Jan Slangen, woordvoerders van de Indignados. "De teksten op de muren lijken afkomstig te zijn van radicale anarchisten. Ze hebben ons misschien bewust in diskrediet willen brengen omdat we volgens hen niet ver genoeg gaan."

Collega-Indignado Jérôme Peraya maakt eenzelfde analyse. "Wij hebben met die vandelenstreken niets te maken. Op de muren stonden dingen geschreven als 'een kogel, een flik, sociale gerechtigheid'. Zo'n taal spreken wij niet. Wij zijn een pacifistische beweging. Verder wijs ik erop dat er ook materiaal van ons gestolen en kapotgemaakt is. De feiten zijn voor het grootste stuk gepleegd tijdens de betoging, toen iedereen op straat was."

Politie
"Volgens de politie waren er op een bepaald moment veel meer mensen in het gebouw dan zij die oorspronkelijk in het park wilden kamperen," zegt De Ceulaer. "Ik kan me best voorstellen dat buitenstaanders de boel verziekt hebben, maar waarom heeft dan niemand de politie verwittigd? Die was constant aanwezig in de buurt van het gebouw. Ik hoop van harte dat de Indignados niet verantwoordelijk zijn voor de vernieling. Dat zou hun hele beweging ongeloofwaardig maken. Het is zeer jammer dat zoiets een smet werpt op een goed initiatief dat door zoveel mensen gedragen wordt."

Structuur
Maar als de Indignados dan zelf niet verantwoordelijk zijn voor de feiten, hoe konden ze dan zoiets laten gebeuren? "Het ligt voor een stuk aan de structuur van het gebouw," stelt Peraya. "Er zijn acht etages en zo'n zestigtal kamers per etage. Het is onmogelijk om zoiets permanent te controleren. Ook zijn we een horizontale beweging, iedereen kan zich bij ons aansluiten. De deuren van het gebouw stonden altijd open, en wie dat wilde kon binnen. Tot slot wil ik opmerken dat we in de hele mars van Madrid tot Brussel geen enkele plek onverzorgd hebben achtergelaten. Indien de burgemeester ons wat meer tijd gaf om te verhuizen, hadden we het pand ook schoongemaakt, daar ben ik van overtuigd."

De HUB zal geen klacht indienen. Maandag komt de verzekeraar langs om de schade op te meten. Daarna kan de schoonmaak beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni