Politie houdt actievoerders museum moderne kunst in het oog

© brusselnieuws.be
09/01/2012
De actiegroep Museumzondermuseum plant een ludieke actie op 1 februari aan de Musea voor Schone Kunsten. Het is dan de eerste verjaardag van de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst door directeur Michel Draguet. De politie houdt hen voortaan in het oog.

Sinds de sluiting op 1 februari 2011 van de afdeling moderne kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB) tekenen actievoerders elke eerste woensdag van de maand om 13 uur present in de patio van het museum. Daarmee willen ze protesteren tegen de eenzijdige beslissing van directeur Michel Draguet om het museum te sluiten. Ze stellen ook het uitblijven van een museum voor moderne kunst in de hoofdstad van Europa aan de kaak.

Fin de siècle Museum
Michel Draguet wil er, na renovatie van het gebouw, het Fin de siècle Museum in huisvesten. Dat gaat open op 13 november 2012. De collectie moderne kunst blijft voor onbepaalde tijd in de reserves opgeborgen.

Bij de actie op 4 januari verwezen de actievoerders naar die opgeborgen collectie. Januari is de koopjesmaand, maar volgens de actievoerders zijn er in het museum het hele jaar door solden, want slechts 70 procent van de collectie is tentoongesteld.

Het dertigtal actievoerders werd echter opgewacht door de politie. "De politie wees ons erop dat we een betoging aan het organiseren waren en dat we daarvoor een vergunning nodig hadden," legt Bernadette Devisscher uit aan brusselnieuws.be. "Een volgende keer zouden ze kordater optreden."

"Volgens ons is dat pure initimidatie met de datum van de eerste verjaardag van de sluiting in het verschiet." Devisscher bevestigt dat Museumzondermuseum op 1 februari wel degelijk een grote actie plant. Welke vorm die zal aannemen en of die zal plaatsvinden in de patio van het museum, kan Devisscher nog niet zeggen.

Michel Draguet verklaarde eerder in La Libre Belgique dat het niet de bedoeling is om de actievoerders te arresteren, maar wel om de kunstwerken in de patio te beschermen tegen eventuele schade. "Hij verwees daarbij naar onze zogenaamde ludieke tenniswedstrijd in de patio, maar die gebeurde zonder raketten en zonder ballen," zegt Devisscher.

Dode letter
"Het is toch ongelofelijk dat Brussel nu al één jaar verstoken blijft van een museum voor moderne kunst," zegt Devisscher. "Alle projecten en pistes die tot nu toe naar voren zijn geschoven, blijven dode letter."

Zo had de Stad Brussel vage plannen om het museum in het Beursgebouw onder te brengen en koestert Michel Courtois, kandidaat-burgemeester voor de MR, plannen om het museum op de Heizelvlakte onder te brengen.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni