Helft expats Rand leert Nederlands

© brusselnieuws.be
03/05/2012
Bijna de helft van de expats die in Vlaanderen wonen, volgt lessen Nederlands. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Anderzijds staan veel Europeanen negatief tegenover de oplegging van het Nederlands in de Rand.

Via werkgevers en verenigingen werden vijfhonderd expats in Brussel en de Rand ondervraagd. De meesten staan positief tegenover het aanleren van het Nederlands.

"Hoe langer ze les volgen, hoe positiever ze het Nederlands zien", zegt Rudi Janssens van het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO) van de VUB aan brusselnieuws.be.

In tegenstelling tot niet-EU burgers zijn onderdanen van de Europese Unie in Vlaanderen niet verplicht om Nederlands te leren. Toch is de interesse aanzienlijk. "Bijna de helft van de expats die in Vlaanderen wonen, volgt les uit eigen wil. Niet altijd om het te spreken maar ze willen de cultuur en gebruiken begrijpen." Wie langer hier woont, is meer geneigd om zich in te schrijven voor een taalcusus.

Heel wat Europeanen hebben het wel moeilijk met de taalpolitiek in de Rand. "Het opleggen van één taal in de openbare ruimte botst met het Europese idee van meertaligheid", aldus nog Janssens.

De krant Le Soir concludeert donderdag uit die laatste bevinding dat expats het Nederlands niet lusten maar de realiteit is dus complexer.

In Brussel leven naar schatting 190.000 buitenlanders die werken voor internationale instellingen, ngo's, ambassades, media of internationale bedrijven. In de Rand nog eens 50.000.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni