Heibel over Frans optreden Kruismans in Wemmel

© brusselnieuws.be
21/06/2011
Wemmels burgemeester Chris Andries (LB) nodigt Bert Kruismans uit voor zijn voorstelling 'La Flandre pour les Nuls'. Pure provocatie, foetert CD&V-schepen Herman Vander Voorde. "Dit bevestigt het cliché dat Vlamingen onverdraagzame betweters zijn," reageert de komiek.

In Wemmel moet het gemeentebestuur beslissen of Bert Kruismans zijn Franstalige show 'La Flandre pour les nuls' mag opvoeren in gemeenschapcentrum De Zandloper. Burgemeester Chris Andries (LB) nodigde hem uit en dat vindt schepen Herman Vander Voorde (CD&V) niet kunnen.

"Het is niet aan de gemeente om een Franstalig optreden van Bert Kruismans te organiseren," zegt de Vlaamse schepen in Het Nieuwsblad. "Een gemeentebestuur in de Vlaamse Rand moet zich niet bezighouden met politiek getinte shows of optredens van wie dan ook. Iedereen weet hoe gevoelig de zaken liggen in Wemmel. Een optreden van Bert Kruismans in het Frans is hier een pure provocatie. Het gaat om de opvoering die de komiek al bracht in Wallonië. Zelf heb ik niets tegen Kruismans en als die door een culturele instantie wordt gevraagd om op te treden, dan kan dat perfect voor mij. Maar niet door een overheid die politiek is samengesteld. En zeker niet in een faciliteitengemeente."

Kruismans: 'Kritisch naar twee kanten'
Bert Kruismans begrijpt de commotie niet. "Blijkbaar bestaat de vrees dat ik in mijn show te kritisch ben voor Vlaamse politici," aldus de komiek. "Maar ik snap het probleem echt niet. In en om Brussel alleen al hebben ruim zesduizend toeschouwers de show gezien, waaronder heel wat Vlamingen. We speelden onder andere in een gemeentelijke zaal in Wezembeek-Oppem, op uitnodiging van de niet-benoemde burgemeester François Van Hoobrouck. Ik heb mij toen niet ingehouden tegenover die man. Tot groot jolijt van het publiek overigens. Natuurlijk ben ik in mijn show kritisch voor de politici. Maar ik ben kritisch naar de twee kanten van de taalgrens."

Wil schepen Vander Voorde zich profileren in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar? "Ik vind het jammer want intussen krijg ik telefoontjes van Franstalige journalisten. Zij zien hierin een bevestiging van het cliché dat Vlamingen onverdraagzame betweters zijn."

Ook burgemeester Andries ziet geen probleem. "In De Zandloper vonden al eerder anderstalige optredens plaats, ook Franstalige," zegt hij in de krant. "Ik heb de show van Kruismans gezien in Ottignies en ik vind dat absoluut geen provocatie. De zaal was uitbundig aan het lachen en zijn show had niets met communautaire zaken te maken. Het ging over de erge situatie waarin ons land zich bevindt, op een luchtige manier gebracht. Bert Kruismans overschouwt de situatie in het surrealistische België. Mogen we dan niets meer organiseren?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni