Grouwels kapittelt Brusseel over interview (update)

© brusselnieuws.be
05/10/2010
In een interview met Le Vif haalt Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open VLD) hard uit naar de manier waarop Vlaanderen zich opstelt in de Rand rond Brussel. Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) vindt dat Brusseel onverholen minachting toont tegenover Vlaanderen en Vlamingen in de Rand. Brusseel nuanceert ondertussen haar woorden. [11 reacties]

Brusseel neemt in het gesprek enkele standpunten in die wat afwijken van wat Vlaamse politici doorgaans laten horen over de Vlaamse Rand.

Ze heeft meer sympathie voor het jus sanguinis (recht van het bloed, gebaseerd op de personen) dan het jus soli (recht van de bodem en dus territoriaal begrensd) en suggereert dat ze de logica van Olivier Maingain wel kan volgen. De verbrusseling van de Rand is een fenomeen dat je in elke grote stad ziet, terwijl Vlaanderen die stadsdynamiek probeert te ontkennen, legt Brusseel uit.

Brusseel neemt ook de Gordel op de korrel. In plaats van zich gastvrij op te stellen voor de internationale gemeenschap, organiseert Vlaanderen een groots opgezet evenement waarvan de boodschap luidt: "Wie in Vlaanderen is, moet zich aanpassen."

Het Vlaams parlementslid uit Brussel stelt dat Vlaanderen in het Randdossier nog steeds veel te veel vanuit een minderwaardigheidscomplex denkt.

'Arme Ann'
Het interview in kwestie is alvast in het verkeerde keelgat geschoten bij Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V).

"De onverholen minachting waarmee Brusseel over Vlaanderen en de Vlamingen in de Rand spreekt, wijst op een bijzonder sterk ontwikkeld superioriteitscomplex," schrijft Grouwels in een reactie.

"Ongetwijfeld doelt Brusseel daarmee op dezelfde openheid waarmee Olivier Maingain in 2006 zijn best deed om de VLD te weren uit zoveel mogelijk MR-lijsten bij de Brusselse gemeenteraadsverkiezingen. Maar ja, Maingain is ongetwijfeld een "grand bourgemestre", in niets te vergelijken met die Vlaamse mandatarissen die Brusseel zo "enerveren".

"Arme Ann," besluit Grouwels, "wat moet ze zich daar in het Vlaams Parlement éénzaam voelen tussen al die gefrustreerde en gecomplexeerde Vlaamse politici. Gelukkig dat er ook nog een UF-FDF-verkozene is. Misschien kan ze bij hem troost zoeken."

Nuance
Brusseel zelf nuanceert ondertussen haar woorden. "De journalist heeft er de sappigste brokken uitgehaald," zegt ze. "Het frustreert mij vooral dat de afstand tussen Franstaligen en Vlamingen in de Rand zo groot is. In Brussel is dat minder. De politici zouden inspanningen moeten leveren om de mensen in de Rand dichter bij elkaar te brengen. Nu gebeurt al jaren het omgekeerde. Zowel bij Franstaligen als Nederlandstaligen."

"Politici die de zaken graag op de spits drijven zeggen ook vaak dat Franstaligen arrogant zijn als ze geen Nederlands spreken," aldus Brusseel. "Maar het gaat lang niet altijd om kwade wil. De Rand verbrusselt en dat houdt in dat mensen het dorp in de Rand beschouwen als een slaapstad. Hun sociale en professionele leven ligt nog altijd in Brussel. Zich integreren in het dorp is niet hun prioriteit. We moeten niet te streng willen zijn voor de Franstaligen."

Volgens Brusseel leven we ook in een heel andere economische context. "Evenementen als de Gordel moet het 'Vlaams karakter' van de Rand versterken. Maar is dat wel wat we willen? We moeten de sociologische uitbreiding van Brussel niet altijd zo negatief bekijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni