Groen licht voor huurrichtprijzen

GDC
© brusselnieuws.be
20/07/2012
De Brusselse regering heeft donderdag een schema van huurrichtprijzen goedgekeurd. Dat moet helpen om de stijgende woonkosten in de stad te temperen.

De huurrichtprijzen, een hulpmiddel voor de beheersing van de tarieven op de privéhuurmarkt, waren al lang aangekondigd door staatssecretaris voor Huisvesting Doulkeridis (Ecolo). Op de ministerraad donderdagavond keurde de Brusselse regering het schema goed.

Het kabinet van Doulkeridis wil de prijzen echter nog niet vrijgeven. "We willen vermijden dat een eigenaar de richtprijzen ziet, vaststelt dat zijn tarief daaronder ligt, en prompt de huur optrekt", zegt woordvoerder Michaël François.

Om dat te vermijden, beraadt het kabinet zich nog over de manier waarop de richtprijzen gebruikt zullen worden. "Mogelijk maken we ze bekend aan het grote publiek, zodat zij goed geïnformeerd kunnen huren. Maar als het niet zeker is dat we ongewenste effecten kunnen vermijden, dan laten we ze misschien enkel binnen de sector circuleren."

Geen Parijse toestanden
De eigenaars zijn geenszins verplicht zich aan de prijzen te houden. "Iedereen kan nog steeds vragen wat hij wil. Maar op deze manier wordt duidelijk wat een redelijke prijs is. Bovendien willen we nu werken aan fiscale stimulansen, die eigenaars belonen als ze onder de richtprijs blijven."

Het uiteindelijke doel is de immer stijgende huurprijzen beheersen. "In Brussel kan een iets minder gegoede familie voorlopig nog huren in het centrum, in andere hoofdsteden zoals Parijs is dat al niet meer het geval. Dat willen we in elk geval vermijden."

De referentieprijzen zijn opgesteld aan de hand van een reeks criteria zoals het aantal kamers, de oppervlakte en de locatie. Het schema is opgesteld door het Observatiecentrum van de Huurprijzen, in overleg met vertegenwoordigers van huurders, eigenaars en sociale partners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni