Grimbergen schrapt voetbalploeg wegens te veel Frans op het veld

© brusselnieuws.be
19/07/2012
Het schepencollege van Grimbergen schrapt tweedeprovincialer KFC Strombeek omdat de jeugdcoaches te vaak Frans spreken tijdens de trainingen. De club was eerder al gewaarschuwd, maar bij controles bleek er geen verbetering te zijn. De ploeg zal nu meer moeten betalen voor het gebruik van de velden.

De problematiek sleept al verscheidene jaren aan, en de gemeente onderhandelde al vaker met de club om de trainingen in het Nederlands te laten verlopen.

Maar bij een controle bleek dat er nog steeds te veel Frans gesproken werd, zegt het Grimbergse gemeentebestuur. "Als er van de zeven jeugdtrainers vier uitsluitend Frans spreken, twee beide talen gebruiken en er slechts een in het Nederlands trainingen geeft, dan is dat voor de sportraad onvoldoende", aldus schepen van Sport Jaak Cauwenberghs (CD&V) op Ring TV.

'Ondersteuning, geen tegenwerking'
Felicien Verheyden, verantwoordelijke voor het jeugdbeleid van KFC Strombeek, gaat niet akkoord. "Bij de eerste controle, waar ik bij was, hebben ze twee trainers gevonden die geen Nederlands spraken. We benadrukken dat de coaches Nederlands moeten spreken, maar dan zeggen ze dat de kinderen hen niet begrijpen. We raden hen dan aan eerst in het Nederlands te proberen en daarna bij te passen voor sommigen, als het moet. "

De schrapping betekent niet dat de club verdwijnt, maar hij moet wel het dubbele betalen voor het gebruik van de gemeentelijke sportvelden, wat volgens Cauwenberghs zowat 5.000 extra kosten per jaar betekent. De schrapping geldt minstens voor 1 jaar.

Maar Verheyden denkt dat die financiële sanctie weinig aan het taalprobleem binnen de club zal veranderen. "Moeten wij, als klein clubje vlakbij Brussel, zoiets oplossen? Wij willen ondersteuning bij dit probleem en geen tegenwerking."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni