Goed Gerief: Berger

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
27/11/2008
Satijn, pels, jeans, taft, lakenstof of wol: bij Berger zijn tientallen kilometers stof te vinden, voor alle gebruik.

"De familie Opsomer werkt hier nu al vier generaties," vertelt Stefan Opsomer (48). "De zaak is in de jaren vijftig van vorige eeuw opgericht door een joodse Hongaar die Berger heette. Mijn grootvader was toen bediende in de winkel en later is mijn vader hier ook komen werken. 27 jaar geleden hebben mijn vader, een vennoot en ik de zaak overgenomen. Twee jaar geleden heeft die vennoot zijn aandelen aan mij verkocht, dus ben ik hier nu alleen baas. Mijn zoon werkt hier nu ook. Hij zal de zaak waarschijnlijk later overnemen."

De winkel zat oorspronkelijk in de Zelfbestuursstraat, aan de overkant van de Kleine Ring. In die buurt zaten vroeger heel wat kledingfabrikanten, maar die zijn verdwenen. De concurrentie met de Europese landen en, later, de Aziatische werd ze te veel. Berger heeft minder last van die concurrentie en heeft zijn plaats gevonden op de markt. "Onze winkel is niet echt mooi, alle rollen stof liggen hier," zegt Opsomer. "Heel wat winkels verkopen op staal en hebben dus niet zo'n grote voorraad liggen. We hebben twee verdiepingen waar al onze rollen stof tentoongespreid liggen. De verschillen met andere stoffenhandelaars zijn onze voorraad en onze prijzen. Die zijn lager dan de concurrentie, soms heel wat lager. Onze klanten komen bij ons kijken naar stof, en als ze die niet vinden, gaan ze naar de concurrentie. Wij zijn een beetje de Colruyt onder de stoffenhandelaars. Het enige wat telt, zijn de prijs en de keuze. Daar komen de mensen voor."

Berger verkoopt stoffen aan de meter. Stoffen voor gordijnen, kleren, tafellakens, kostuums - voor allerhande doeleinden. De klanten zijn dan ook divers. "We verkopen heel wat aan filmmakers, zowel Belgische als Franse. We hebben bijvoorbeeld stof geleverd voor de films Daens en De Leeuw van Vlaanderen. Ze komen bij ons omdat ze snel veel stof nodig hebben, en wij hebben hier een vrij grote stock. Er komen ook heel wat scholen en beginnende stilisten over de vloer."

Moordend
Het klantenbestand van de stoffenhandel is de laatste jaren veranderd. Alles wat confectie is, is door de jaren verdwenen en vervangen door leveringen voor allerlei evenementen. De winkel heeft met de jaren een goede naam gekregen en heeft nu klanten over heel België, en ook in Frankrijk en Duitsland.

Verschillende carnavalsgroepen komen niet meer langs, want ze hebben een winkel dichter bij huis gevonden. Maar ook Vlamingen vinden steeds minder de weg naar de Kazernestraat. "Heel wat van hen zijn blijkbaar bang om naar Brussel te komen. Ze vrezen voor hun auto, want hier in de straat is het niet altijd veilig. De gemeente heeft paaltjes gezet in de wijk, zodat auto's op sommige plaatsen niet kunnen parkeren. Dat is moordend voor ons."

Opsomer heeft zes mensen in dienst. Die hebben geen specifieke opleiding gevolgd, ze moeten alleen een goed geheugen hebben om alle stoffen en prijzen te onthouden. Hun enige taak is de stof snijden, meer doen ze er niet mee. Voor confectie geven ze wel adressen door van winkels waar ze mee handelen.

Een van die zes werknemers is de zoon van Stefan Opsomer. Hij is nog maar twintig, maar zal in de toekomst de winkel waarschijnlijk overnemen. Al is dat op dit moment nog niet aan de orde. "Ik ben nog niet zo oud, hé," zegt Stefan Opsomer. "Over mijn opvolging zullen we het later nog wel hebben."

:: Berger, Kazernestraat 84, 1000 Brussel, 02-512.31.13.
Open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13 en van 13.30 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 12.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni