Gezien: GEN-trein rijdt station binnen

JCO
© brusselnieuws.be
15/09/2011
Het Gewestelijk Expresnet (GEN) mag dan soms wat op de trein der traagheid lijken, af en toe beweegt er wat. Zo spotten we deze week de nieuwe GEN-treinen op de site van Schaarbeek-vorming. De eerste stellen doen er testritten.

De infrastructuur mag dan lijden onder politiek gekrakeel en procedures bij de Raad van State, het rollend materieel voor het GEN is in aantocht. Op Schaarbeek-vorming ondergaan op dit moment twee van de nieuwe treinen hun homologatietesten, om te zien of de treinen hun werk naar behoren zullen doen op de Belgische sporen.

Wanneer de nieuwe stellen in dienst komen, wil de NMBS nog niet kwijt. "Dat hangt af van hoe goed de testen verlopen," zegt de woordvoerster van de spoormaatschappij.

De nieuwe treinen, model Desiro ML voor de liefhebbers, worden gebouwd door Siemens en Bombardier. De NMBS bestelt 305 stellen van het nieuwe model. 95 van hen moeten op termijn het GEN bedienen. Ook in de rest van het land zal het model dienst doen als stoptrein.

De nieuwe treinen gaan geleidelijk ouder materieel vervangen. Dat is dringend nodig, sommige stoptreinen in en rond Brussel worden bediend door stellen uit de jaren '70.

De Desiro-treinen zullen alvast gebruiksvriendelijker zijn. Zo hebben ze een ingang met lage vloer, wat instappen vergemakkelijkt. Ze beschikken ook over een ruimte die geschikt is voor rolstoelen, kinderwagens en fietsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni