Ruim 2.000 protestpicknickers op Anspachlaan [+ beelden]

Kris Hendrickx, Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
10/06/2012
De eerste protestpicknick op de Anspachlaan bracht minstens 2.000 mensen op de been. "Het beleid van de stad lijkt wel een enorme verstopping, laat deze picknick als laxeermiddel dienen", zei initiatiefnemer Philippe Van Parijs. Kort voor 16 uur werden enkele mensen opgepakt.

Minstens 2.000 deelnemers zakten zondagmiddag naar het Beursplein af, dat voor een keer zijn naam eer aandeed. Dat meldt de VRT. De deelnemers brachten onder meer strandstoelen, barbecue, kunstgazon en riksja's mee naar de Anspachlaan.

De picknick verliep in een gemoedelijke sfeer en zonder incidenten tot kort voor 16 uur, toen de politie overging tot administratieve aanhoudingen. Enkele picknickers gingen toen immers over tot een zebrapadactie, waarbij ze de hele tijd de straat overstaken en de lanen de facto geblokkeerd hielden.

Onder de deelnemers ook verschillende politici. Onder meer mobiliteitsschepen Christian Ceux (CDH), die nog maar net teruggefloten werd over het Ter Kamerenbos door burgemeester Freddy Thielemans (PS), tekende present. Ook verhinderd schepen voor Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) en Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) waren aanwezig.

Burgemeester Thielemans, tegen wiens beleid (of het gebrek daaraan) de actie was gericht, zagen we niet.

Initiatiefnemer Philippe Van Parijs vergeleek het mobiliteitsbeleid van de Stad Brussel in een speech met een enorme verstopping. "Moge deze picknick een sympathiek laxeermiddel zijn", besloot hij zijn toespraak.

De actie was gericht tegen de alomtegenwoordigheid van de auto in het centrum. De actievoerders vinden het ook niet kunnen dat Thielemans al een tiental jaar aankondigt dat er ambitieuze maatregelen komen om het autoverkeer terug te dringen, maar dat daar in de praktijk nauwelijks iets van terecht komt.

Hoe het nu verder gaat, is niet helemaal duidelijk. Van Parijs had gepleit voor een wekelijkse afspraak en verschillende mensen herinnerden zondag aan die oproep. De groep die de huidige picknick in goede banen leidde denkt dan weer meer aan 24 juni als volgende afspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni