Het toekomstige Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst moet voor de Brusselse regering in de kanaalzone komen. Een exacte locatie wordt echter pas in juli bekendgemaakt. De Ninoofsepoort behoort tot de mogelijkheden.

De Brusselse regering is niet bevoegd voor het federale museum, maar moet wel de goedkeuring verlenen voor de bouw ervan en bepaalt dus ook mee de locatie. Een museum in de kanaalzone kan volgens de regering een hefboom worden voor de attractiviteit van het gebied.

Waar in de kanaalzone het museum precies moet komen, dat is voor de regering nog niet duidelijk.

'Vanderborghtgebouw blijft prioriteit'
In een reactie aan De Standaard benadrukt federaal staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS) wel dat een nieuw museum inderdaad een federale bevoegdheid is. "Ik ben blij dat het Brussels Gewest meedenkt over de toekomst van Brussel. De Stad heeft nood aan een ambitieus nieuw project. Mijn eerste prioriteit is om de collectie moderne kunst onder te brengen in het Vanderborghtgebouw (het voormalige Dexia Art Center)."

Het Brussels Gewest wil ondertussen een haalbaarheidsstudie laten maken voor een nieuw museum en de gesprekken met andere overheden opstarten.

Idrissi: "Nieuw museum kan hefboom zijn voor de wijk'
In een persbericht maandag juicht Vlaams parlementslid voor Brussel Yamila Idrissi (SP.A) de beslissing van het Brusselse Gewest toe om het museum voor moderne en hedendaagse kunst in de kanaalzone te vestigen. "Kiezen voor de Ninoofsepoort als museumlocatie is geloven in de dynamiek en creativiteit van Brussel. De komst van een museum zou een ongelofelijke boost geven aan de kanaalzone, een wijk die nu al volop in verandering is", aldus Idrissi.

Naast het artistieke project is het nieuwe museum voor Brussel volgens Idirssi ook bovenal een stadsproject. "Uiteraard is het ombuigen van een stadskanker tot een vibrerende plek niet alleen het resultaat van de komst van het museum. We zien echter wel dat de bouw van een museum tal van andere processen opstart en kan fungeren als katalysator en hefboom voor een wijk, en een stad."

Ten slotte is er volgens Idrissi in Brussel hoge nood aan een landmark op maat van de stad. "De bouw van een nieuw museum is een uitgelezen kans om bij te benen en te investeren in een spraakmakend gebouw."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni