Vorst: 'Gevangenen stapelen als galeislaven?'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
28/03/2012
In de gevangenis van Vorst leven 739 gevangenen terwijl er plaats is voor 402. “De mensenrechten worden geschonden,” zegt stafhouder Dirk Van Gerven.

Door de overbevolking zitten op dit moment 450 gevangenen met drie in een cel, bedoeld voor een of twee personen. "Twee slapen in een stapelbed, de derde op een matrasje op de grond. Omdat er te weinig personeel is, komen de gevangenen amper buiten. Hoe lang gaat dit nog duren? Gaan we de gevangenen opstapelen als galeislaven?"De overbevolking en de abominabele, 'middeleeuwse' staat van het gebouw leiden ook tot onhygiënische toestanden. De douches werken niet, of er is geen personeel om de gevangenen te begeleiden.

En in het restaurant lopen ratten. Maar er zijn nog andere gevolgen: advocaten moeten soms uren wachten voor ze hun cliënt te zien krijgen, de gevangenen hebben minder contact met hun familie omdat de bezoekerszaal maar twaalf plaatsen heeft, en bovendien krijgen ze nog amper psychologen en sociaal werkers te zien.

Van Gerven schreef nu samen met de Liga voor Mensenrechten, het Internationaal Observatorium van de Gevangenissen en de Toezichtscommissie van de gevangenis een brief aan minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Alle gevangenen worden als schuldigen aangezien, terwijl een derde in voorlopige hechtenis zit." De stafhouder vindt dat in plaats van voorlopige hechtenis andere oplossingen mogelijk zijn. Hij pleit voor meer borgsommen, elektronisch toezicht en alternatieve straffen.Volgens het kabinet-Turtelboom wordt het elektronisch toezicht verder uitgewerkt en gaan in mei honderd nieuwe cellen open in de naburige gevangenis van Sint-Gillis.

Voor de 'middeleeuwse' staat van het gebouw verwijst het kabinet-Turtelboom naar staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen. "Er is jarenlang ondergeïnvesteerd," zegt diens woordvoerder. "Al wat wij nu kunnen doen, is werk maken van het masterplan. Daarin wordt uitgegaan van een nieuwe gevangenis in Haren tegen 2016."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni