© Thomas Geuens

Gennez: 'Brussel als stadsgewest met gemeenschapsbevoegdheden'

© brusselnieuws.be
21/11/2010
Brussel moet niet door de twee grote gemeenschappen bestuurd worden, maar als een stadsgewest, dat ook bevoegd is voor cultuur en onderwijs. Dat heeft SP.A-voorzitster Caroline Gennez gezegd tijdens de Panorama-uitzending over de splitsing van België.

De VRT-reportage, die VRT-journalist Ivan De Vadder bijzonder prominent in beeld brengt, werd zondag uitgezonden op de VRT, maar ook op de RTBF.

Verschillende experts gaven tijdens de uitzending hun visie op het model van een condominium voor Brussel, waarbij de twee grote gemeenschappen het gewest besturen.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez veegde dat model van tafel in het debat dat op de reportage volgde.

"We willen naar een staatshervorming die een nieuwe visie ontwikkelt over Brussel. En dat is niet bestuurd te worden door de twee andere gemeenschappen. Dat is echt achterhaald. Ik denk dat we naar een ander paradigma moeten, dat Brussel ook tot zijn eigen interne hervormingen gedwongen wordt en bestuurd wordt als een stadsgewest, met ook gemeenschapsbevoegdheden, ook naar onderwijs, ook naar cultuur (...).

'Achteruitgang van de beschaving'
In de voorafgaande reportage lieten elf professoren hun licht schijnen over hoe een splitsing er zou kunnen uitzien en wat de voor- en nadelen zouden kunnen zijn.

Antwerps professor Bea Cantillon waarschuwde ondermeer voor een splitsing van de sociale zekerheid. Voor Vlaanderen zou dat best kunnen, maar voor Wallonië en Brussel zou zo'n stap een zekere verarming - "een achteruitgang van onze beschaving" - betekenen.

Vlaams Belang, N-VA en LDD onthielden vooral dat zo'n splitsing mogelijk is.

Open VLD, CD&V, SP.A en Groen benadrukten vooral hoe ingewikkeld het allemaal dreigt te worden. De huidige moeizame onderhandelingen zouden enkel door nog moeizamere gesprekken worden vervangen, liet onder meer CD&V-interimvoorzitter Wouter Beke optekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni