Idee: Geld voor wie naar containerpark komt

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
26/10/2011
De vervuiler betaalt? Molenbeeks schepen van Leefmilieu Jan Gypers draait het principe om. De gemeente wil voortaan geld géven aan wie netjes naar het containerpark komt.

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek hield samen met Net Brussel een 24 uurs surveillanceactie in de omgeving van het Weststation, meer bepaald in de
Vandenpeereboomstraat. Twintig sluikstorters werden betrapt en beboet.

De gemeente nam al een hele resem maatregelen om de buurt schoon te maken - en te houden. Er kwam een grote netheids¬actie aan de spoorwegbedding. Sluikstorten werden verwijderd en de wildgroei aan takken werd weggehaald. Maar op de langere termijn pleit schepen Jan Gypers (Open VLD) voor doortastender maatregelen. Zo moeten er meer containerparken komen, in heel het Brusselse gewest. Nu zijn er maar twee grote; Gypers wil dat dat er minimaal zes worden.

Prijs per kilo
De schepen wil ook af van het principe 'De vervuiler betaalt'. Integendeel: hij wil dat mensen die hun afval sorteren en naar een containerpark brengen, daarvoor beloond worden. "We moeten de rollen omdraaien. Zo zullen we de mensen aanmoedigen om hun afval naar een containerpark te brengen. Ik stel voor om een bepaald bedrag per kilo te geven. Dan is het hele repressiesysteem, dat ons allemaal handen vol geld kost, niet meer nodig."

"Voor Molenbeek komt dat op 600.000 euro per jaar. We hebben drie vrachtwagens nodig om de vuilnis op te halen, zonder veel blijvend resultaat. De boetes zijn, zeker op het grondgebied van de Stad Brussel, nu eenmaal zo hoog dat de mensen ze toch niet meer kunnen betalen."

"De sluikstorters hier komen vooral uit Anderlecht, waar het slachthuis ligt en waar je veel handelaars hebt," zegt Gypers. "Ze dumpen hier alles wat ze niet kunnen gebruiken. We hebben hen meteen een boete laten betalen. De omgeving van het Weststation is een van de populairste 'sluikstortplekken' in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni