Topchefs bereiden favoriete recepten aan Heembeekkaai
De 'Nationale Mosselweek' is een initiatief van het Nederlands Visbureau om de Zeeuwse mossel te promoten in ons land.
Om het authentieke te tonen, werd dit jaar besloten een echte mosselkotter naar onze gewesten af te vaardigen: de BRU 19 van schipper Leen de Keijser uit Bruinisse. Een mosselkotter is een vrij grote platbodemwerkboot die op de Oosterschelde en op de Waddenzee het onderhoud doet van de mosselpercelen. Zo'n type schip oogst ook mosselen (en oesters) uit de zee met behulp van stalen netten, zogenoemde mosselkorren. De kotter levert dan, na langs de mosselveiling in Yerseke te zijn gegaan waar de last verkocht wordt, alle mosselen af bij de koper, doorgaans een van de zeven grote mosselhuizen van Zeeland.
Er werd gekozen voor Antwerpen en Brussel als bestemming wegens de bereikbaarheid. Het schip is 8,5 meter hoog en kan daarom niet onder vaste bruggen door. Hierdoor viel Gent als bestemming weg. De voorhaven van Brussel is wel nog bereikbaar.
De BRU 19 zal op dinsdag 27 september aanleggen aan de Heembeekkaai (bij het begin van de Vilvoordsesteenweg, Neder-Over-Heembeek). Vanaf 18 tot 20 uur mag u aan boord een bezoek brengen en komen proeven van gastronomische creaties met mosselen, bedacht door chefs Wouter Van Tichelen en Tim Meuleneire van restaurant De Koopvaardij in Stabroek. Tegelijk zal schipper Leen de Keijser ook nog mosselen koken op traditionele wijze voor de bezoekers. In de vroege ochtend vertrekt het schip dan richting Antwerpen.
Topseizoen
De campagne 'Mosselen kunnen altijd' wil de consument eraan herinneren dat mosselen niet alleen passen bij de zomer, integendeel. Mosselen zijn vooral nu in hun topseizoen en de initiatiefnemers willen tonen dat er met mosselen nog heel wat anders mogelijk is dan de traditionele mosselpot.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.