Frauderende socialiste toch in gemeenteraad Ganshoren

HUB
© Brussel Deze Week
02/10/2013
In april moest Nacima Zid (LB/PS) ontslag nemen als Ganshorens OCMW-raadslid omdat ze veroordeeld was wegens sociale fraude. Afgelopen donderdag legde ze de eed als gemeenteraadslid af.

Zid vervangt de PS'er Roger Scheepmans, die in juli overleed en die bijna 40 jaar gemeenteraadslid was. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober haalde ze 238 stemmen, net niet genoeg om in de gemeenteraad te zetelen. De PS stuurde haar dan maar naar de OCMW-raad.

Niet voor lang echter. Toen in maart bekend raakte dat Zid door de arbeidsrechtbank veroordeeld was wegens sociale fraude, moest ze onder druk van haar partij ontslag nemen. Zid had ten onrechte ruim 20.000 euro aan leefloon opgestreken en moest dit terugbetalen aan het Ganshorense OCMW.

Donderdag trad de 39-jarige Zid opnieuw toe tot het politieke toneel. Zid was eerste opvolgster op de Lijst van Burgemeester Michèle Carthé (PS) en dus mocht zij Scheepmans vervangen. Dit tot grote verontwaardiging van de oppositie. ProGanshoren probeerde donderdag de eedaflegging te verhinderen, maar dat liet burgemeester Hervé Gillard (MR) niet toe. Omdat hij de nodige heisa verwachtte, had hij twee politieagentes post laten vatten in de zaal. Chantal de Saeger (ProGanshoren) kwam niet aan het woord.
Voor ProGanshoren gaat het om een ethische kwestie. De Saeger: "Het OCMW staat onder voogdij van de gemeente. Hoe kan iemand die sociale fraude gepleegd heeft zetelen in de gemeenteraad?"

Marina Dehing-van den Broeck (ProGanshoren) betreurde bovendien het feit dat de 'doodeerlijke' socialist Roger Scheepmans, "die zich steeds voor zijn medemens heeft ingezet, door zo iemand vervangen wordt."

Ecolo-Groen sloot zich bij de kritiek van ProGanshoren aan. "In onze partij zou het niet waar geweest zijn," zei Alain Beeckmans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni