Fin-de-Siècle Museum opent in mei 2013

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
23/10/2012
Het Fin-de-Siècle Museum opent op 7 mei 2013. "Als alles goed gaat", voegt directeur Michel Draguet eraan toe. Het museum palmt vier ondergrondse verdiepingen in in het Museum voor Schone Kunsten (KMSKB). Het telt 410 werken uit de periode 1863 tot 1914 en moet Brussel nog meer op de art-nouveaukaart zetten.

'Every end is a new beginning': zo heet de baseline van de promotiecampagne rond het reeds lang aangekondigde Fin-de-Siècle Museum. Normaal zou het museum op 13 november 2012 openen, maar op een persconferentie dinsdag kondigde Michel Draguet de opening aan op 7 mei. Reden van de vertraging volgens Draguet: het lange wachten op het advies van de Inspecteur van Financiën.

'Datum niet honderd procent zeker'
Toch steekt Draguet zijn hand niet in het vuur wat betreft de nieuwe datum. "De datum hangt enerzijds af van zijn advies en anderzijds ook van de financiering door de federale overheid, die net nu moet besparen om de begroting rond te krijgen". De kostprijs voor de verbouwings- een aanpassingswerken in het KMSKB - nieuwe vloeren, belichting, klimaatregeling - en presentatie bedraagt 7,5 miljoen euro. De federale overheid neemt via de Regie der Gebouwen, de bouwheer, 3,9 miljoen voor haar rekening.

Het KMSKB betaalt 2,6 miljoen uit eigen zak dankzij de inkomsten van het aanpalende Magritte Museum. En dan is er nog de erfgoed-schenking ter waarde van 1 miljoen euro van de familie Gillion Crowet, in ruil voor de kwijtschelding van erfenisrechten. Het Brusselse Gewest, die de schenking in 2006 ontving, zet de omvangrijke collectie in bewaring bij het Fin-de-Siècle Museum.

Scenografie
De scenografie vertrekt zowel van een thematische als van een chronologische aanpak. Het KMSKB telt acht ondergrondse verdiepingen. Op het niveau - 3 komt de bookshop van en de toegang tot het museum. Op het niveau - 4 vinden de tijdelijke tentoonstellingen plaats. Die zijn gelieerd aan de het tijdperk en de geest van het Fin-de-Siècle Museum. De openingsexpo wordt 'Courbet en België. Het realisme van levende kunst tot vrije kunst.'

De vaste collectie van het Fin-de-Siècle Museum is verspreid over de niveau's - 5 tot - 8, waar vroeger het Museum voor Moderne Kunst was gehuisvest. Samen goed voor 6.000 vierkante meter expositieruimte, met 410 werken.

Het niveau - 5 focust op de werken van de Société Libre des Beaux-Arts, het (sociaal) realisme en de literatuur. De art nouveau en de groep van Les XX (onder meer James Ensor, Fernand Khnopff en Félicien Rops, red.) krijgen de verdieping - 6 toegewezen. Opera en idealisme krijgen een plaats op de verdieping - 7. Op de benedenverdieping komt de collectie Gillion Crowet, de sculpturen van George Minne en de tekeningen en schilderen van symbolist Leon Spilliaert. Voorts is daar ook aandacht voor het picturalisme; de desbetreffende collectie van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) verhuist daarvoor naar het Fin-de-Siècle Museum.

Het museum gaat trouwens niet alleen samenwerken met het KMKG, maar ook met de Koninklijke Albertinabibliotheek, de Koninklijke Muntschouwburg, de Cinematek, La Cambre en de Archives d'Architecture Moderne.

Plannen voor het Museum voor Moderne Kunst
Wanneer het Museum voor Moderne Kunst zijn deuren heropent, is nog niet duidelijk. Draguet sloot dat museum in januari 2011 om er het Fin-de-Siècle Museum in onder te brengen. Draguet en ontslagnemend minister van Federale Wetenschappelijke Instellingen Paul Magnette (PS) willen het museum voor moderne kunst tijdelijk - in afwachting van een nieuw gebouw - onderbrengen in het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat in hartje Brussel. De kostprijs voor de aanpassingswerken aan dat gebouw, dat toebehoort aan de Stad Brussel, bedraagt 13,5 miljoen euro. "Ik wacht op het groene licht van de federale overheid", zegt Draguet. "Als dat er niet komt, zal ik moeten aankloppen bij de Nationale Loterij en privésponsors om het project rond te krijgen".

I Fiamminghi
En er is nog meer: Draguet wil de collectie Vlaamse meesterwerken uit de 15de tot de 18de eeuw samenbrengen op één locatie. Alleen is nog niet duidelijk welke die locatie precies is. Grootste kanshebber is het KMKG in het Jubelpark, maar ook daar zijn serieuze aanpassingswerken voor nodig. Miniaturen op paneel vereisen strenge bewaringscondities.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni