Extreemrechts en islamisten: één strijd

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
02/10/2013
De partij Islam trekt naar de gewestverkiezing met een opmerkelijke lijsttrekker: het extreemrechts kamerlid Laurent Louis (ex-MR, ex-PP, ex-MLD).

Mischael Modrikamen en Rudy Aernoudt van de Parti Populaire (PP) hadden hun handen vol met Laurent Louis. In 2010 postte die op Facebook beledigende uitspraken ten aanzien van de Roma. Louis zei onder meer dat het evident is dat ze stelen en trafikeren. De uitspraak leverde hem een klacht op bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en een uitsluiting uit de Parti Populaire. Daarmee was de PP meteen haar enige verkozene kwijt.

Vorig jaar beschuldigde Louis premier Elio Di Rupo (PS) van pedofilie en hij veroorzaakte een schandaal door met de foto's van Julie en Melissa uit het autopsierapport van de zaak Dutroux te zwaaien. Hij is vorig jaar in staat van beschuldiging gesteld voor smaad en heling. Ook ten aanzien van de moslims liet hij zich niet onbetuigd. Hij diende een wetsvoorstel in dat het werkgevers mogelijk moet maken om werknemers te verbieden om de ramadan te volgen. Een jaar geleden vroeg hij aan de federale regering maatregelen tegen de toenemende islamisering van sommige Brusselse wijken.

Precies diezelfde Louis wordt nu lijsttrekker van Islam, een partij die openlijk de Sharia predikt en van België een islamstaat wil maken. Redouane Ahrouch, Islam-gemeenteraadslid in Anderlecht, vindt dat niet zo vreemd. "Het zijn alleen idioten die niet van gedacht veranderen, hé. Ook in Engeland is een extreemrechtse politicus een islamitische partij begonnen. En daarbij: België is toch het land van het surrealisme..."

Toch zijn er ook gelijkenissen. Laurent Louis en de partij Islam delen hun uitgesproken anti-Israëlische standpunten. Louis publiceerde onlangs op Facebook de volgende wetenswaardigheid: "Het zijn de zionisten die achter de holocaust zitten. Ze hebben Hitler gefinancierd en aangestuurd op de Tweede Wereldoorlog met alle gevolgen van dien. Ten bewijze: vandaag gedragen de Israëli's zich als nazi's ten aanzien van de Palestijnen." Van de partij Islam wordt dan weer gezegd dat ze de steun krijgt van een sjiitische anti-zionistische groepering uit Iran.

Op basis van het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen, heeft Islam zicht op een zetel in het Brussels parlement. Vraag is of dat lukt met een lijsttrekker die voordien op een blank (extreem)rechts electoraat teerde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni