Elf weken geen papier opgehaald: 'Niet goed gesorteerd'

© tvbrussel
04/07/2012
In delen van Kuregem is het papierafval wekenlang niet opgehaald. Volgens staatssecretaris voor Openbare Netheid Emir Kir (PS) omdat het afval niet juist gesorteerd was. Volgens Annemie Maes (Groen) scheerde Net Brussel echter iedereen in de buurt over dezelfde kam.

De papierophaling in Kuregem verloopt nu weer weer normaal, maar elf weken lang vertikte Net Brussel het om het afval van bedrijven en organisaties in de Anderlechtse wijk mee te nemen. Nochtans hebben die bedrijven een ophalingscontract met Net Brussel.

Maar als het afval niet op de stoep staat zoals het hoort, rijdt de wagen van Net Brussel gewoon voorbij, klinkt het bij Emir Kir. "Bepaalde afvalproducenten leven de sorteerrichtlijnen niet na. Bij voorbeeld door de aanwezigheid van verboden of niet-conforme afvalstoffen."

Maar volgens Groen scheert Net Brussel iedereen in Kuregem over dezelfde kam. Ook bij wie goed zijn papier sorteert, kwam Net Brussel niet meer langs. "Ik ken een concreet geval waar men het papier sinds 2 april niet is komen ophalen", zegt parlementslid Annemie Maes, die Kir interpelleerde. "Ondanks verschillende telefoontjes en e-mails bleef het papier daar staan. Daardoor ontstond een echt sluikstort."

Bedrijven en organisaties zijn sinds kort verplicht om een bedrijf in de arm te nemen om hun afval op te halen. Dat is nu nog vaak Net Brussel. Maar als die dienstverlening te wensen overlaat zou Net Brussel veel contracten kunnen verliezen. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de gewestelijke ophalingsdienst.

Nog veel werk aan de afvalwinkel dus, beseft ook Kir. "Het klopt dat er in delen van het gewest problemen zijn met de ophaling van papier, karton en PMD", klinkt het. "Maar we moeten ook zeggen dat we veel aan huis ophalen, dat is soms een probleem."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni