EK moet Brusselse turnwereld impuls geven

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
23/04/2011
Geen enkele Brusselaar was present op het voorbije Europees kampioenschap gymnastiek in Berlijn. Volgend jaar heeft het toernooi in Brussel plaats, en dat moet een ommekeer kunnen inluiden, vindt Thierry Deleuze (35). Hij begeleidde de afgelopen jaren meermaals Belgische turners en turnsters.

'E r is potentieel in Brussel," zegt Deleuze, ook vicevoorzitter van Gym Phenix Auderghem. "Wij hebben vandaag 318 leden, onder wie een paar meisjes die een topsportstatuut hebben. Alle Brusselse gymnastiekclubs samen hebben een kleine 1.200 turners en turnsters onder hun hoede. Een aardige vijver om uit te vissen."

En toch was op het voorbije EK in Berlijn geen enkele Brusselse deelneemster te bespeuren. Het is nochtans ooit anders geweest. "Zo'n tien jaar geleden had je meisjes als Chloé Henry en Jessica Jans die ons vertegenwoordigden op EK's en WK's. De kwaliteit is er ook vandaag nog, maar het is aan de clubs om samen te werken. Dat was in het verleden niet altijd het geval. Er is een periode geweest van ruzies tussen de Brusselse clubs. Iedereen probeerde de beste te zijn en dat vergde heel wat energie. Iedereen beseft nu dat door alleen te werken niet de beste resultaten behaald worden. We werken nu samen, we hinderen elkaar niet. We zijn de goede weg ingeslagen. Gymnastiek is zo al moeilijk genoeg."

Volgend jaar wordt het Europees kampioenschap georganiseerd in Hal 11 van Brussels Expo. Zulke grote sportevenementen zorgen meestal voor groeiende interesse. Deleuze hoopt dan ook op die golf mee te surfen. "Het EK moet een katalysator worden. Hopelijk nemen heel wat Brusselse gymnasten deel als vrijwilliger. Het is echt een goede zaak. Ik voel ook wel dat het bij de turners, turnsters en clubs begint door te dringen dat het EK naar Brussel komt en dat ze hun idolen aan het werk zullen zien. Hopelijk halen we hier heel wat positiefs uit en kunnen we dankzij dat kampioenschap het niveau van de Brusselse gymnastiek verhogen."

Maar de clubs hebben ook niet alles in handen. "Een van de grootste 'moeilijkheden' is dat verschillende leden kinderen zijn van buitenlanders die bij de Europese instellingen werken. Zij zijn niet afkomstig uit België en velen onder hen trekken na verloop van tijd terug naar hun land van oorsprong. Neem nu Isabelle Zwirtz, een Duits meisje dat een van de beteren was, maar weer naar Duitsland is verhuisd. Vandaag is ze actief bij een van de beste gymnastiekclubs van haar land. Dat is een van de redenen waarom minder Brusselse gymnasten doorbreken. Maar in Brussel loopt zeker niet minder talent rond dan in andere regio's."

Aagje Vanwalleghem
Deleuze heeft overigens zelf ook een verleden als gymnast. Hij verzamelde één nationale selectie en werd een keer Belgisch kam­pioen in reeks 1B. Sinds 2000 is hij actief bij Gym Phenix Auderghem, een van de grootste gymnastiekclubs uit de regio. Zijn grootste successen behaalde hij als trainer.

"Ik heb als verantwoordelijke trainer EK's, WK's en de Olympische Jeugdspelen meegemaakt. Dat betekent dat ik met een ploeg instond voor de voorbereiding en begeleiding van de meisjes op die toernooien. Onder meer Chloé Henry en Aagje Vanwalleghem hadden we onder onze hoede. Met een paar finaleplaatsen hebben we toch mooie prestaties neergezet met onze turnsters."

Gymnastiek is vooral een meisjeszaak, en dan voornamelijk een van jonge meisjes. Adolescenten zijn een speciaal doelpubliek om mee te werken. Maar Deleuze kan terugvallen op zijn universitaire opleiding sportpsychologie. "Turnsters moeten vroeg volwassen zijn, er worden zeer snel prestaties gevraagd. Het is constant presteren op de rand van blessures, en conflicten met de adolescenten zijn nooit ver weg. Die opleiding helpt me om als trainer de atlete te begrijpen en haar oplossingen aan te bieden."

"Gymnastiek is gewoon onze passie," besluit Thierry Deleuze. "We steken er als vrijwilligers heel veel energie in. De resultaten zijn natuurlijk belangrijk, maar je doet het toch ook voor die glimlach van een tevreden meisje."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni