Einde aan 20 jaar Moureaux in Molenbeek

© brusselnieuws.be
16/10/2012
In Molenbeek hebben MR, CDH en Ecolo een akkoord bereikt over een coalitie. De PS van burgemeester Philippe Moureaux (73) wordt buitenspel gezet. Françoise Schepmans (MR) wordt de nieuwe burgemeester. Moureaux keert de politiek de rug toe.

De plaatselijke afdeling van CDH-CD&V kondigt de machtswissel aan in een persbericht.

"Na 20 jaar onafgebroken burgemeesterschap van Philippe Moureaux heeft Molenbeek dringend nood aan verandering", laat CD&V weten in een persbericht. "Ook de Molenbeekse kiezers hebben duidelijk dit signaal gegeven."

De CD&V-afdeling wijst erop dat Philippe Moureaux een kwart minder voorkeurstemmen behaalde dan in 2006 (van 7.851 naar 5.952). De PS haalde als partij dan wel evenveel zetels (16), procentueel gaat de partij achteruit, stelt CD&V nog. Molenbeek kreeg er door de bevolkingsaangroei vier zetels bij.

Revanche
Dat CDH voor de MR kiest komt nochtans als een verrassing. Aanvankelijk waren gesprekken gestart met de PS van Philippe Moureaux. Brussels PS-voorzitter Rudy Vervoort laat ook weten dat er een schriftelijk akkoord was tussen de PS en CDH. Toen bleek dat CDH en Joëlle Milquet in Brussel-Stad uit de coalitie werden geweerd, veranderde CDH het geweer echter van schouder.

In het akkoord van de nieuwe meerderheid staat dat MR-kopstuk Françoise Schepmans de nieuwe burgemeester wordt. Ze zal voor de komende drie jaar de enige vrouwelijke burgemeester in het gewest zijn. Dan neemt Dominique Dufourny (MR) over van Willy Decourty (PS) in Elsene.

Het weren van de Lijst van de Burgemeester heeft ook gevolgen voor Vlaams schepen Jef Van Damme (SP.A). Die stond op de lijst van Moureaux en zal er niet meer bij zijn in de volgende legislatuur.

Jan Gypers (Open VLD), aftredend schepen van Netheid, komt waarschijnlijk wel opnieuw in het schepencollege. Annalisa Gadaleta (Groen) wordt de tweede Vlaamse schepen, zo bevestigt ze aan FM Brussel. Over hun bevoegdheden bestaat nog geen duidelijkheid.

Moureaux trekt zich volledig terug
Philippe Moureaux, die naast Molenbeeks burgemeester ook jaren de sterke man van de Brusselse PS was, reageerde ondertussen ook al op Twitter. Hij toont zich onder meer erg teleurgesteld over het Ecolo van Sarah Turine. "Verraad is gemeengoed in de politiek, maar ik verwachtte het niet van Turine, van wie ik dacht dat ze loyaal was", schrijft Moureaux. Hij kondigt ook aan dat zijn politieke carrière volledig afgelopen is.

Rudy Vervoort toont zich erg scherp voor CDH, dat hij afschildert als "de partij van een vrouw die haar zenuwen verliest." Hij twijfelt er ook aan of Schepmans wel de capaciteiten heeft om een gemeente als Molenbeek te besturen.

De situatie roept herinneringen op aan 2006, toen de PS Ecolo in Brussel-Stad bedankte voor bewezen diensten omwille van de coalitievorming in Schaarbeek. Daar koos Isabelle Durant immers voor het FDF van toenmalig winnaar Bernard Clerfayt en niet voor PS-kopstuk Laurette Onkelinx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni