Tweetalige kleuterschool in Schaarbeek

© brusselnieuws.be
21/06/2011
Met “Pistache” opent op 1 september in Schaarbeek een volledig tweetalige kleuterschool. Het schooltje, dat geen subsidies krijgt, biedt plaats aan maximum veertig kleuters. De twee leraressen, een Nederlands- en een Franstalige, gaan elk in de eigen taal met de kinderen spreken.

Volgens kleuterjuf en initiatiefneemster Veronique van Merris, die het project dinsdag heeft voorgesteld, gaat het om de eerste tweetalige school van België. Ze komt er aan de Eugène Demolderlaan 93 in Schaarbeek. Ook het kabinet onderwijs heeft geen weet van een gelijkaardig initiatief.

Een lezer merkt ondertussen op dat er wel degelijk al een meertalige privé-kleuterschool bestaat in Brussel, Acacia in Etterbeek.

"Tweetaligheid is belangrijk," zegt Merris. "En daar begin je best vroeg mee. Een kleuterschool is daarvoor dus ideaal."

Bedoeling is dat het project later uitbreidt naar een lagere school en een humaniora, "opdat de kinderen zich op 18-jarige leeftijd volledig zouden kunnen uitdrukken in onze twee belangrijkste landstalen."

Geen subsidies
Het verschil met een zogenaamde immersie-school is dat de school noch Franstalig, noch Nederlandstalig is. Ze is voor 50 procent Nederlandstalig en 50 procent Franstalig.

Omdat de school buiten het reguliere systeem valt, maakt ze geen aanspraak op subsidies. Volgens van Merris zal het inschrijvingsgeld vergelijkbaar zijn met wat nu betaald wordt in een kribbe. "De school kan ook rekenen op giften en sponsoring."

Onder meer Dani Klein van Vaya Con Dios prijkt tussen de sponsors op de website.

Op 24 en 25 juni houdt de school opendeurdagen. Meer informatie op www.pistachepistache.be.

-------------------------
Pistache, Demolderlaan 93, 1030 Schaarbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni