© Abattoir

Community Land Trust krijgt vorm aan slachthuis

LV
© brusselnieuws.be
15/11/2012
Op de slachthuissite in Anderlecht komt een woonproject volgens de principes van de Community Land Trust (CLT). Daarbij worden mensen eigenaar van een huis, maar niet van de grond. Het concept is nieuw in ons land. De woningen komen bij de geplande voedingsmarkt naar Barcelonees model.

CLT is een vorm van sociale huisvesting. Door woning en bouwgrond juridisch te scheiden blijft de prijs laag. Kopers worden eigenaar van de woning, maar niet van de ondergrond. Die blijft in handen van de gemeenschap (CLT), die de grond verwerft met overheidsgeld of via giften. Het concept ontstond eind jaren 1960 in de Verenigde Staten.

Enkele verenigingen willen het principe ook in België toepassen. Onder meer in Gent, Namen en Molenbeek (Zwarte Vijversstraat) staan CLT-projecten in de steigers. Maar het verst gevorderd zijn de plannen voor 22 appartementen op de slachthuissite in Anderlecht.

De nv Abattoir (vroeger Abatan), beheerder van de site, juicht het project toe. "Zo geven ze mensen uit de wijk de kans om hier een appartement te verwerven", zegt ceo Joris Tiebout. "Wie een woning kan kopen, zet zich meer in voor het gebouw en de buurt."

Er vonden al drie vergaderingen plaats met kandidaat-kopers, meldde De Morgen eerder deze week. Met de nodige subsidies van het Gewest zou de bouw volgend jaar moeten beginnen. De bouwaanvraag kreeg alvast een positief advies en de vergunning wordt binnenkort afgeleverd, klinkt het bij Abattoir.

Stadsboerderij
De CLT-woningen komen bij de geplande overdekte voedingsmarkt naar het voorbeeld van La Boqueria in Barcelona. Beide projecten zitten in hetzelfde vergunningsdossier.

"De vergunning zal wel nog aangepast worden om de stadsboerderij op het dak van de markt te realiseren", aldus nog Tiebout aan brusselnieuws.be. Eerder was er ook al vertraging door een grondvervuiling. De saneringswerken daarvoor zijn begin deze maand gestart.

Voor de bouw effectief kan beginnen, wordt ook nog gesleuteld aan het ontwerp van de woningen en de voedingsmarkt. "De constructie wordt eenvoudiger om de kosten te drukken maar het aantal vierkante meter blijft ongeveer gelijk."

Masterplan
De woningen en de voedingsmarkt met stadsboerderij zijn de eerste concrete projecten van een grootschalige vernieuwing van de site, die wordt herschikt rond een groot publiek plein. Begin deze week toonde Alexander D'Hooghe zijn masterplan voor de site aan het publiek van TEDx Brussels. D'Hooghe is architectectuur- en stedenbouwprofessor, verbonden aan de vermaarde Amerikaanse universiteit MIT. Hieronder de video van zijn presentatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni