Een Guggenheim voor Brussel in 2022?

© brusselnieuws.be
26/07/2011
Een groep politici en topindustriëlen rond senator Alain Courtois (MR) wil tegen 2022 een nieuw museum voor moderne kunst optrekken in Brussel. Eind dit jaar willen ze een business plan klaar hebben. Het nieuwe museum zou 60 miljoen euro kosten en gebouwd worden in het Jubelpark, op de Heizel of langs de Berlaimontlaan.

Het spook van een nieuw museum voor moderne kunst waart al enige tijd rond in Brussel. Sinds de sluiting van de afdeling moderne kunst in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel (KMSKB) op 1 februari blijft de Brusselse kunstliefhebber op zijn honger zitten. Een groep enthousiastelingen, zoals Le Soir hen dinsdag omschrijft, wil daar iets aan doen.

Bedoeling is om tegen 2022 een museum voor moderne kunst op te trekken dat Brussel op de internationale kaart zet. Een sterk architecturaal project - denk maar aan het Guggenheimmuseum in Bilbao - moet daarvoor zorgen.

Het initiatief komt van senator Alain Courtois (MR), tevens kandidaat-burgemeester van de Stad Brussel in 2012. Hij richtte een werkgroep op met daarin ook Michel Draguet (directeur van de KMSKB en directeur ad-interim van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis), Philippe Mettens (voorzitter van het directiecomité van het federaal Wetenschapsbeleid en waarnemend PS-burgemeester van het Waalse Vloesberg), en PS-schepen van toerisme in Brussel-Stad Philippe Close.

Topindustriëlen
De werkgroep laat zich omringen door een begeleidingscomité van Belgische topindustriëlen/kunstliefhebbers , zoals Albert Frère en Thomas Leysen en voorgezeten door Philippe Delusinne, afgevaardigd-beheerder van RTL. De veertien leden van het begeleidingscomité komen op 14 september een eerste keer samen. Tegen eind 2011 willen ze al hun businessplan klaarhebben.

Opmerkelijk is dat het project al is begroot, op 60 miljoen euro. Nochtans is er nog geen architect aan de slag. De oppervlakte zou 6.000 tot 10.000 vierkante meter bedragen. De plaats? Het Jubelpark, de Heizel of de Berlaimontlaan. De collectie? Die van de nu gesloten afdeling moderne kunst van (federale) KMSK aangevuld met bruiklenen van privécollecties.

Het zou gaan om een publiek-private samenwerking: de investering zou gedragen worden de privé-sector, de grond zou ter beschikking worden gesteld door de overheid.

De initiatiefnemers geloven er rotsvast in. "Wat in Metz kan met het Centre Pompidou of in Lens met het Louvre, kan in Brussel ook. Deze stad moet meer ambitie tonen," aldus Courtois.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni