Dubbel zoveel Nederlandse studenten aan VUB

© tvbrussel
17/09/2012
Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is het aantal studenten uit Nederland de afgelopen jaren verdubbeld. Aan de Erasmushogeschool gaat het om een verdriedubbeling. Het lagere inschrijvingsgeld en de Nederlandse loting in de opleiding tot arts doen veel Nederlanders voor België kiezen.

Nederlandse studenten komen massaal naar ons land om te studeren, blijkt uit cijfers die in De Standaard staan. Vorig jaar studeerden 5.773 Nederlandse jongeren in Vlaanderen.

Ook Brussel is in trek bij de noorderburen. In 2007 waren er 234 Nederlandse studenten aan de VUB, het voorbije academiejaar waren dat er al 411. Aan de Erasmushogeschool Brussel is dat cijfer in dezelfde periode meer dan verdubbeld van 53 naar 157 Nederlandse studenten. En in het academiejaar dat binnenkort start zullen er nog meer Nederlanders zijn.

'Wet Langstudeerders'
Studeren is hier goedkoper: wie zich in Nederland inschrijft aan de hogeschool of universiteit betaalt meer dan 1.700 euro per jaar, terwijl dat in België maar 570 euro is. Probleem is wel dat de reële kost van het onderwijs veel hoger ligt, zodat Vlaanderen opdraait voor de opleiding van Nederlandse jongeren.

In opleidingen als geneeskunde en psychologie wordt er in Nederland bovendien gewerkt met een lotingssysteem, zodat niet alle kandidaten kunnen beginnen. Daarenboven is in 2010 de 'Wet Langstudeerders' aangenomen die studenten met meer dan een jaar studievertraging een boete van 3.063 euro oplegt. Voor een tweede bachelor of master betaalt een student in Nederland bovendien 4.000 tot 20.000 euro per jaar.

Volgens De Standaard presteren de Nederlanders over het algemeen een pak slechter dan Vlaamse jongeren, onder meer omdat hun onderwijssysteem anders in elkaar zit. Na een aantal jaar halen ze die achterstand wel in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni