Agenten neergestoken: dreigingsniveau in Brussels gewest verhoogd

© brusselnieuws.be
09/06/2012
Het dreigingsniveau wordt voor heel het Brussels gewest verhoogd van niveau 2 naar niveau 3. Dat gebeurt op basis van verschillende elementen, waaronder het incident vrijdagavond waarbij twee agenten gewond geraakten in metrostation Beekkant.

Niveau 3 (ernstig) gold eerder al voor de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Die stijging had te maken met de onrust in de gemeente na het nikab-incident en met de activiteiten van de radicale moslimorganisatie Sharia4Belgium. Nu wordt niveau 3 uitgebreid naar het hele Brusselse gewest.

Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (Ocad) maakte een nieuwe analyse na het incident van vrijdagavond en oordeelde dat het niveau voor heel het gewest naar 3 moest. "Het gaat niet om een specifieke terreurdreiging, maar om de openbare orde die in de evaluatie opgenomen wordt", luidt het.

Naast de aanval op de twee agenten vrijdagavond, waren er ook andere elementen waardoor het Ocad besliste naar niveau 3 over te schakelen. Zo werd er op een politieauto in Molenbeek een pamflet gevonden waarin verwezen werd naar de controle van de vrouw in nikab vorige week. In het pamflet was eveneens sprake van een aanval met wapens en molotov-cocktails. Daarnaast was er de oproep van Sharia4Belgium tot een manifestatie in Molenbeek en de kregen de Belgische autoriteiten dreigboodschappen van Sharia4UK.

De Brusselse politiediensten werden op de hoogte gebracht van het hogere dreigingsniveau en gevraagd de nodige waakzaamheid aan de dag te leggen.

Twee agenten gewond
Twee agenten werden vrijdagavond in metrostation Beekkant neergestoken door een moslimextremist uit Parijs. De twee agenten werden naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeerden niet in levensgevaar. Eén agent mocht het ziekenhuis ondertussen al verlaten, de andere moet nog even ter observatie blijven.

De dader was in het bezit van documenten en krantenartikels over het nikab-incident van een week geleden, de onrust die daarop volgende in de gemeente en de moeilijkheden met Sharia4Belgium.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni