Draguet wil Muziekinstrumentenmuseum verhuizen

© brusselnieuws.be
23/11/2011
Michel Draguet, directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en ad interim directeur van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, wil het stedelijk museumlandschap grondig hertekenen. Als het van hem afhangt verhuist het MIM naar het Dexia Art Center, voor het Museum voor Moderne Kunst denkt hij aan nieuwbouw in het Jubelpark.

Draguet pleit woensdag in De Standaard en La Libre voor de verhuis van Muziekinstrumentenmuseum (MIM) omdat het niet kan uitbreiden. Het MIM huist in het prestigieuze Old Englandgebouw van architect Paul Saintenoy aan de Kunstberg, en beschikt over een van de mooiste dakterrassen van Brussel.

De toekomst van het MIM ligt volgens Draguet in het Dexia Art Center aan de Wolvengracht, het vroegere festivalhoofdkwartier van Brussel 2000. Dat gebouw is eigendom van de Stad Brussel. Volgens De Standaard reageert Muntdirecteur Peter de Caluwe "afwachtend" op deze plannen, want ook de Koninklijke Muntschouwburg heeft zijn zinnen gezet op twee verdiepingen van het gebouw. Die moeten dienst doen als repetitieruimtes.

Kritiek
Het Old Englandgebouw is volgens Draguet dan weer ideaal om tentoonstellingen rond Art Nouveau in te huisvesten. Eerder besliste Draguet al dat er in de Musea voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat een Fin-de-Siècle Museum komt. Dat opent normaal op 13 november 2012.

Draguet krijgt veel kritiek voor die beslissing, want daardoor moest het Museum voor Moderne Kunst sluiten.

Bij het MIM, door brusselsnieuws.be gevraagd naar een reactie, heerst absolute radiostilte. Die is uitgevaardigd door een richtlijn van Michel Draguet, want het MIM ressorteert onder de KMKG.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni