Topman Spullenhulp: 'Is het verkeerd te denken dat homoseksualiteit een ziekte is?'

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
10/03/2013
In het editoriaal van de jongste nieuwsbrief van Les Petits Riens (Frans voor Spullenhulp) suggereert de directeur-generaal van deze sociale instelling dat homoseksualiteit een ziekte is. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen) vraagt dat de organisatie afstand neemt van het edito van haar directeur.

Spullenhulp verzamelt giften en kleren om ze aan de minst bedeelden te geven. De hoofdzetel van de organisatie bevindt zich in de Amerikaansestaat in Elsene. In de jongste nieuwsbrief laat directeur-generaal Julien Coppens zich niet van zijn meest sociale kant zien. "Ik heb een mening over homoseksualiteit en ik ben niet de enige," zegt Coppens.

Wat die mening is moet blijken uit zijn kritiek op de media naar aanleiding van het debat in Frankrijk over het homohuwelijk. Hij betreurt dat de media extreme personen aan het woord laten om de kritiek op het homohuwelijk in diskrediet te brengen. Zo haalt hij een interview van een vrouw aan die zegt dat homoseksualiteit een ziekte is en die hoopt dat die snel genezen kan worden.

Hoewel Coppens het heeft over een karikatuur, schrijft hij verder in zijn editioriaal: "Is het verkeerd te denken dat homoseksualiteit een ziekte is? Is het laakbaar te zeggen dat men hoopt op genezing? (...) Misschien leven we in een maatschappij waar men ofwel trendy is, ofwel niet meer meetelt."

'Misbruik van nieuwsbrief'
Staatssecretaris Bruno De Lille roept Spullenhulp via Facebook op om openlijk afstand te nemen van het edito van haar directeur. "Dhr. Julien Coppens heeft blijkbaar niets meer te zeggen over armoede, achterstelling of het feit dat in onze maatschappij nog heel wat mensen worden uitgesloten", zegt De Lille.

"Natuurlijk is dhr. Coppens niet verplicht van rekening te houden met het feit dat enkel zonderlingen in de medische wereld homoseksualiteit nog als ziekte durven bestempelen. Natuurlijk heeft hij recht op zijn persoonlijke mening in deze", vervolgt De Lille.

"Maar de nieuwsbrief van Les Petits Riens misbruiken om dit te verkondigen? Dat lijkt me toch op zijn minst erg ongepast van iemand die voor een organisatie werkt die als eerste punt in haar handvest vermeldt dat ze strijdt tegen sociale uitsluiting en armoede. Een hele groep mensen een stempel geven, lijkt me net meewerken aan sociale uitsluiting", aldus de staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni