Dimitri Verhulst haalt Christus opnieuw naar Brussel

© brusselnieuws.be
12/07/2011
"De blijde intrede van Christus in Brussel". Zo heet het nieuwe boek van Dimitri Verhulst, dat in oktober uitkomt.

De titel verwijst uiteraard naar James Ensors gelijknamige meesterwerk uit 1889, dat in het Getty Museum in Los Angeles hangt.

Net als bij Ensor speelt ironie de boventoon in Dimitri Verhulsts gelijknamige nieuwste boek. De synopsis ziet er als volgt uit: "Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken, ondergaat de Belgische hoofdstad een metamorfose. De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt. Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient en discussiëren over de route waarlangs Jezus lopen moet, krijgt de stad almaar een menselijker gelaat met oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan...."

De parallel met de Belgische en Brusselse politieke actualiteit is dus gauw gelegd. Op dit moment wil Verhulst niet meer kwijt. Het is dus wachten tot oktober. Verhulst werd onder meer bekend van zijn boek "De helaasheid der dingen" (2006), dat in 2009 werd verfilmd door regisseur Felix Van Groeningen.

Ezel
De schilder James Ensor verpakte zijn ironisch-sarcastische maatschappijkritiek in een kleurrijk tafereel: Verdoken in het doek zit Christus op een ezel, begeleid door een juichende menigte, een fanfare en een bonte stoet met maskers. Duizenden groteske figuren komen uit de achtergrond naar voren gestroomd, met vooraan gemaskerde personages, waarmee Ensor de spot drijft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni