Derde jeugd voor Robinsonchalet

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
04/09/2009
Op vrijdag 11 september zal, na achttien jaar en met enige vertraging, het Robinsonchalet in het Ter Kamerenbos weer volop als horeca-attractie schitteren. Een overzet naar het eiland, een Brusselse wafel op het terras, pedalovaren, of de hele site afhuren voor een privéfeest. Het kan weer allemaal - minstens tot 2040.

Met drie miljoen euro overheidsgeld van Beliris, het federaal-gewestelijke samenwerkingsakkoord, heeft de nv Foncière Robinson in achttien maanden tijd een nieuw Robinsonchalet gebouwd (de constructie zelf kostte 1,5 miljoen) op het gelijknamige vijvereiland. Een eerste openstelling, op de Open Wervendag van 10 mei, deed het publiek al likkebaarden. Als alles vlot blijft verlopen, zitten het schilderwerk en de overige finishing-touch-klusjes , die na de bouwvakantie weer van start zijn gegaan, er nu ongeveer op. Op 9 juli werd het pand opgeleverd in aanwezigheid van de bouwheer, het Atelier des Architectes Associés, de aannemers en alle andere betrokken partijen.

De twee nieuwe overzetvlotters zijn al in gebruik; ze worden niet meer manueel, maar elektrisch aangedreven en ze meren op een paar millimeter nauwkeurig aan tegen de pontons van het park en het eiland. Van het gevreesde lage waterpeil van enkele maanden geleden is geen sprake meer.

Ook het chalet zelf lost alle verwachtingen in. Al is het ver zoeken naar de sfeer van vóór de brand van oktober 1991, het concept belooft toch een grote toeristische attractie te worden. Het Ter Kamerenbos (uit 1865) is nu al naast het Zoniënwoud het belangrijkste bosgebied in het gewest, met ontelbare gebruikers, vooral op weekenddagen. Het Ter Kamerenbos is voor Brussel wat Central Park voor New York is.

De heropbouw van het Robinsonchalet past volledig in de grondige renovatieaanpak van het beschermde parkbos in negentiende-eeuwse Engelse stijl. Ook de dijken van de kunstvijver (aangelegd tussen 1863 en 1866) zijn gereconstrueerd, de paden zijn opnieuw aangelegd, de omheiningen vervangen en de romantische kunstrotspartijen gerestaureerd. Heel het restauratieplan 2006-2008 van het bos krijgt een sluitsteen met de opening van het chalet.

Twee branden
Het eerste Robinsonchalet kwam in 1877 op het bucolische eiland te staan; het paste perfect in het tijdperk van de roman Robinson Crusoe en de parkgrandeur van Leo­pold II. De Duitse tuinarchitect Edouard Keilig mocht de 'voortuin van het Zoniënwoud' aanleggen als een plezierbos voor fietsers, voetgangers en paardenrijtuigen. Generaties dames in crinolinejurken en heren met strooien hoed gingen bootjevaren op de vijver en een pannenkoek eten in het chalet.

Een brug naar het eiland zou de pret deels bedorven hebben - zo'n ingreep kon trouwens ook niet: de bodem van de aangelegde vijver bestond uit een kalklaag, die bij doorboring voor brugpijlers het water zou laten wegsijpelen.

Het chalet bleef 95 jaar overeind staan, tot het afbrandde. Ondertussen was het een grote trekpleister geworden; koning Leopold II en honderdduizend toeschouwers hadden er in 1882 de Waterspelen (Jeux Nautiques) bijgewoond. En ook paardenrennen rond de vijver en de schaatspiste lokten decennialang bezoekers naar het Ter Kamerenbos. Inmiddels onderging het Robinsonchalet met andere uithangborden, balustrades en een witte verflaag een subtiele restyling. In 1991 werd het chalet voor de tweede keer in de as gelegd; het is niet duidelijk of de brand aangestoken was.

Choux de Bruxelles
Het 122 hectare grote bos kan wel meer dan één horecazaak de baas. De Stad Brussel gaf de Foncière Robinson dan ook een nieuwe concessie tot 2040 voor het eiland en het chalet. Het nieuwe speelterrein en de terrassen aan twee zijden horen bij het chalet (een derde van de oppervlakte het eiland), de rest is zeven dagen op zeven vrij toegankelijk (al moet je wel betalen voor de veerdienst).

Dat het chalet vrij authentiek heropgebouwd werd, is de indruk van op afstand. Van nabij valt op dat de nieuwe constructie zich heeft aangepast aan de moderne horecavoorschriften en -beperkingen. In de kelders zitten de keukens en de toiletten. De gelijkvloerse gelagzaal heeft een betonnen vloer; het parket werd beperkt tot de chaletbrede banketzaal op de eerste verdieping (apart af te huren). Voor de hele constructie werd ook maximaal rekening gehouden met de brandveiligheid: een hoofdstructuur uit geïmpregneerde houten palen en balken (dus geen staal), een buitengevel in drie houtsoorten (van afzelia tot ceder), en vloeren in 'meewerkend' beton. Een veluxraam in het dak verstoort de charme.

De duizend vierkante meter bruikbare ruimte in het chalet - goed voor 125 zitplaatsen (beneden) of vijfhonderd staanplaatsen bij recepties in heel het gebouw - zal het dus vooral ook moeten hebben van de keuken. Daarvoor tekenden de broers Van Hamme van Choux de Bruxelles een exploitatiecontract. De horecagroep baat nu al Le Café du Vaudeville in de Koninginnegalerij, Le Mess (in de oude rijkswachtkazerne aan de Louis Schmidtlaan), K-Nal en de brasserie van Maison de la Bellone. Ook het toekomstige restaurant van Bozar zal wellicht door Choux de Bruxelles uitgebaat worden.

:: Robinsonchalet, Ter Kamerenbos, eerdaags ook online op www.chaletrobinson.be.
Bar en restaurant zijn 7/7 open voor lunch en diner.
Meer info op 0473-40.50.60 of www.chouxdebruxelles.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni