De nieuwe oude geuze is gearriveerd

Nick Trachet
© Brussel Deze Week
30/04/2011
Op zondag 1 mei organiseert Horal, de Hoge Raad voor de Artisanale Lambiekbieren, voor de achtste keer zijn Toer de Geuze. Op dit tweejaarlijkse evenement zetten lambiekbrouwerijen en geuze­stekerijen hun deuren open voor het grote publiek. Vaak zijn er ook allerhande activiteiten in de marge.

Horal verenigt de artisanale lambiekbrouwers en lambiekstekers (die lambiek inkopen bij andere brouwers en hun eigen geuze maken) uit het traditionele productiegebied: de vallei van de Zenne en omstreken in Vlaams-Brabant, bovenstrooms van Brussel. De vereniging telt nu al tien leden. De Brusselse brouwerij Cantillon, toch een van de voortrekkers van deze specialiteit, is geen lid van Horal.

"Met de Toer de Geuze wil Horal het vakmanschap van de lambiekbrouwers en geuzestekers onder de aandacht brengen," vertelt Armand Debelder, voorzitter van de vereniging en brouwer van 3 Fonteinen in Beersel. "De voorbije jaren stellen we vast dat de consument steeds meer interesse heeft voor traditionele bieren zoals oude geuze en oude kriek. Het blijkt geen hype te zijn, maar een echte trend die zich doorzet. De traditionele lambiekbieren staan meer dan ooit op de kaart, zowel in binnen- als buitenland."

Op 1 mei staan van 10 tot 17 uur de deuren wijd open. Brouwerij Boon in Lembeek is die dag te bereiken met boot en bus vanuit Halle (meer op www.vaarhappening.be), bij 3 Fon­teinen in Beersel signeert tv-kok Jeroen Meus. Elders speelt een folkgroep (De Oude Cam, Gooik), een dixielandband (Mort Subite, Kobbegem) of de plaatselijke harmonie (Lindemans in Vlezenbeek). Timmermans (Itterbeek) brouwt die dag ook. Bij deze en de overige deelnemers (Hanssens in Dworp, Oud Beersel en De Troch in Wambeek) kan er uiteraard uitgebreid worden geproefd, gekocht en gegeten.

Voor de gelegenheid wordt ook een speciale oude geuze geproduceerd met lambiek afkomstig van acht Horal-leden: de Mega Blend 2011. Zondag kunt u die in primeur degusteren bij de brouwerijen die hun medewerking verlenen en in enkele geselecteerde horecazaken. De fles Mega Blend 2011 met het etiketnummer 00001 stond vanaf 15 april te veil op eBay. Op paasmaandag werd de veiling afgesloten: de hoogste bieder kocht de fles voor 315 euro. Daarmee sneuvelde het record van de vorige editie, uit 2009: toen telde een bierliefhebber uit Japan 255 euro neer voor het collector's item.



Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni