Vanaf 1 juli is het uit met roken op café, tenzij het etablissement van uw keuze een aparte rokersruimte heeft. In de Monk in het centrum voorzien ze een zaal van 35 vierkante meter. “De grootste van de stad.”

Het zijn harde tijden voor sociale rokers, want eind deze maand is het gedaan met roken op café. De horeca kijkt angstig uit naar dat moment. Dinsdag bleek nog dat een op zes cafébazen het faillissement vreest. Niet zo in café Monk in de Sint-Katelijnestraat, want daar werken ze aan de grootste rokersruimte van de stad en hopen ze net op méér klanten. Dat staat te lezen in de krant Het Nieuwsblad.

Op 30 juni vindt er in de Monk een Holy Smoke-fuif plaats om het afscheid van roken op café te vieren. Daarna moeten de tabaksminnaars verkassen naar de rokersruimte, een zaal achteraan in het café. Daar voorzien de eigenaars 35 vierkante meter voor rokers. "Ik denk niet dat er nog zaken zijn die zo een grote ruimte voorzien," zegt eigenaar Herman Servranckx. "Dat kan in onze kaart spelen. Het is best mogelijk dat er volgende winter meer volk over de vloer komt."

Er moeten wel nog een aantal aanpassingen komen. "Ons personeel mag niet in de rokersruimte komen," zegt Servranckx. "Drank moet dus besteld worden aan de toog, en de glazen mogen de barmannen en -vrouwen niet afruimen. Aangezien onze keuken achter het zaaltje ligt, moet er ook een speciale doorgang komen voor het personeel. Die moeten we dan weer bouwen met mobiele panelen want onze zaal is geklasseerd."

Ondanks al die inspanningen is Servranckx geen voorstander van het rookverbod. "De mensen moeten al zo veel regeltjes volgen," zegt hij. "Cafés zijn tot nu toe een vrijhaven. Wie thuis niet mag roken, komt dat hier doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni