Sportcolumn David Steegen: De laatste minuut

David Steegen
© Brussel Deze Week
23/11/2012
Ahmed Hassan, 'de Farao', is op bezoek in Brussel. De magische nummer tien heeft maar twee seizoenen (2006-2008) voor RSC Anderlecht gevoetbald, maar de Egyptenaar bezorgde paars-wit een titel en een beker.

Ondanks het korte verblijf behoort hij tot 'de groten' van de club. Hij ziet hoe zijn voormalige werkgever de wedstrijd tegen een stug KV Kortrijk in de laatste minuut wint. "Awel, ik ben content," zegt RSC Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock met een zucht. De preses heeft tegen zijn gewoonte in zelfs aan de rand van het veld postgevat om te genieten. Dat doet hij hoogst zelden. Normaal gezien komt hij niet verder dan de spelerstunnel. Hij slaat alle medewerkers die in zijn buurt staan, op de schouders. "Gerechtigheid is geschied. We verdienden het te winnen." Hij beleeft veel plezier aan dat late en enige doelpunt. Positief aanvallend voetbal zit in het DNA van de club.

Toegegeven, het lukt niet altijd, maar de club zit in een goede fase. Dat veel tegenstanders zich tegen Anderlecht komen ingraven, is normaal. Elke club strijdt met de middelen die ze ter beschikking heeft. KV Kortrijk wordt geleid door een slimme, sluwe, doortastende coach. Ondanks het beperkte budget - zowat zes maal minder dan dat van Anderlecht - staat de club op een verdienstelijke vijfde (en na de wedstrijd zesde) plaats.

De overwinningsgoal in de laatste minuut staat gelijk met zuiver geluk. De ontlading in het Constant Vanden Stockstadion gaat door merg en been en zal tot de volgende wedstrijd (tegen AC Milan) blijven nazinderen. Iedereen is deelgenoot van die ene goede actie van Dieumerci Mbokani. Een wedstrijd lang wordt op het doel van de Zuid-Afrikaan Darren Keet ingebeukt. Paal, keeper en eigen onmondigheid staan de overwinning negentig minuten lang in de weg. Gefrustreerd valt Anderlecht aan. De spelers van KV Kortrijk proberen het aanvalsritme van paars-wit te breken door tijd te winnen, op alle mogelijke manieren.

Een laat doelpunt heeft ook iets onrechtvaardigs, voor de verliezer dan. Ooit voerde de Uefa de regel van de 'Golden Goal' in. Die maatregel hield in dat de ploeg die het eerst scoort na de reguliere speeltijd (van negentig minuten), de wedstrijd wint. Het Europees kampioenschap in 2000 werd gewonnen na zo'n gouden doelpunt. David Trezeguet, de voormalige ster van AS Monaco, maar vooral van Juventus, scoorde het winnende doelpunt voor Frankrijk in de finale tegen Italië in Rotterdam. Het doelpunt leverde hem een droomtransfer naar Turijn op. De mooie goal is een van de meest onrechtvaardige doelpunten uit de geschiedenis van het internationaal voetbal. Italië verdiende minstens een wederwoord, de resterende speeltijd van de verlengingen volmaken om het onrecht weg te wissen met een gelijkmaker. De regel heeft dan ook niet lang standgehouden.

De strafschoppenreeks is iets eerlijker om een winnaar aan te wijzen. Eén tegen één. Hoewel... Op hetzelfde EK miste Nederland maar liefst vijf strafschoppen in de halve finale tegen datzelfde Italië: twee tijdens de wedstrijd en drie in de beslissende strafschoppenreeks.

Ach, sport is soms onrechtvaardig, maar dit doelpunt heeft paars-wit niet gestolen. De voorzitter heeft gelijk.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni