De club: Frisbeevereniging XLR8RS

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
05/02/2009
Frisbee doet spontaan aan zon en strand denken. Maar voor de gasten van XLR8RS is het bittere ernst. Ze trainen wekelijks twee keer en reizen Europa rond om toernooien te spelen.

XLR8RS was in 1978 een van de vier eerste Europese frisbeeclubs. De toenmalige voorzitter had de sport uit Amerika meegebracht. In de jaren 1980 en 1990 won de club heel wat binnen- en buitenlandse toernooien.

België telt zo'n vijfhonderd spelers, XLR8RS heeft 49 leden, zowel buitenlanders als Nederlandstalige en Franstalige Brusselaars. "Er zijn verschillende disciplines," vertelt voorzitter Luc Chomé (39). "Wij spelen ultimate frisbee, dat zowel op een veld, strand als in een zaal wordt gespeeld. Op een veld zijn er zeven spelers per ploeg, die via passes een speler moeten bereiken die in een afgebakende zone staat. Als dat lukt, levert dat een punt op. Je mag niet met de frisbee lopen. Een wedstrijd duurt tussen 45 minuten en anderhalf uur, naargelang de competitie."

Frisbee is een sport die heel wat training vraagt. De XLR8RS trainen twee keer per week. "We trainen maandag en donderdag," vervolgt Chomé. "Je moet fysiek sterk zijn, een goede conditie en een goede coördinatie hebben. De gooi- en vangtechnieken leer je pas na maanden aan. De basis heb je wel snel onder de knie. Je hebt gewoon een frisbee en schoenen met noppen nodig. Duur is het niet."

Er staat geen scheidsrechter op het veld. Fairplay is zeer belangrijk in de sport. "Fouten zoals je in het voetbal ziet, zijn ondenkbaar," vervolgt Chomé. "Ik heb op vijf jaar tijd maar één duw gezien. Na de wedstrijd bespreken de spelers alles nog eens. We proberen die fairplay te behouden, maar hoe beter de competitie, hoe moeilijker dat te handhaven is."

XLR8RS heeft de laatste jaren heel wat nieuwe spelers bij gekregen, waardoor ze de aanwervingen moeten limiteren. Ze hebben zelfs al een tweede ploeg opgericht. Ze zijn vooral op zoek naar spelers onder 22, want zij zijn de toekomst. "We hebben een ploeg die in de lagere klassen speelt, en een ploeg in eerste klasse. Onze eerste ploeg reist ook regelmatig naar landen als Spanje, Zwitserland en Italië om er deel te nemen aan competities. Europees vind je ons in de middenmoot. Ons niveau is een beetje gezakt omdat onze beste spelers al wat ouder zijn en het Europese niveau verbeterd is."

:: Maandag is er beginnerstraining van 20 tot 22.30 uur. Het inschrijvingsgeld bedraagt 65 of 75 euro. De club neemt momenteel geen nieuwe leden aan.
Meer info op www.xlr8rs.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni