Gewest financiert toch crèches via gemeenschapscommissies

© FM Brussel
18/07/2012
Het Brussels Gewest zal voortaan elk jaar 6 miljoen euro geven aan de Vlaamse en de Franse gemeenschapscommissie om te investeren in crèches. Dat heeft minister-president Charles Picqué (PS) aangekondigd. Het Gewest heeft zo een oplossing gevonden om te blijven investeren in kinderopvang.

Een eerder crècheplan van het Gewest werd eind 2011 vernietigd door het Grondwettelijk Hof, omdat kinderopvang een gemeenschapsbevoegdheid is. Door het geld te verdelen onder de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en haar Franstalige tegenhanger, de Cocof, is dat probleem nu van de baan.

"Het gaat om een financiële tegemoetkoming van het Gewest aan de twee commissies", aldus Picqué. "De VGC zal vrij zijn om dit plan uit te werken in functie van de verwachtingen van de Nederlandstaligen in Brussel." 80 procent van het budget gaat naar de Cocof, 20 procent is voor de VGC.

De bedoeling is om tegen 2015 jaarlijks 6 à 7 nieuwe crèches op te richten. In totaal zullen er dan bijna 2.000 plaatsen zijn bijgekomen in vergelijking met 2007.

Het Gewest moest inventief zijn om de inspanning te leveren binnen de institutionele regels. Er is niet alleen het arrest van het Grondwettelijk Hof, er zijn ook de striktere taalvereisten langs Vlaamse kant. "Al deze kleingeestige institutionele bekommernissen hebben niets te maken met de realiteit", verwijst Picqué naar de bevolkingsgroei. "We zullen blijven overleggen met de VGC, de Cocof, Kind & Gezin enz. Het is ingewikkeld maar dat is ons lot. Dit akkoord toont in elk geval aan dat we er onder Brusselaars nog wel uit geraken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni