Sint-Gillisvoorplein geprivatiseerd voor film?

© brusselnieuws.be
13/04/2012
De Franse regisseur Michael Gondry draait met 'L'Ecume des Jours' een nieuwe film in Sint-Gillis. En dat is, vooral op het Sint-Gillisvoorplein, niet onopgemerkt voorbijgegaan. Sommige handelaars zijn boos over de “privatisering” van het plein. De houding van de security roept vragen op.

L'Ecume des Jours, zo heet de nieuwe film in wording van Michel Gondry. De Franse regisseur won met Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) een Oscar voor het beste scenario. De acteurs uit L'Ecume des Jours niet van de minste: Audrey Tautou en Jamel Debbouze. De titel verwijst naar de gelijknamige roman (1947) van Boris Vian.

De ploeg is al weken aan het draaien in Sint-Gillis. Maar de opname van dinsdagavond baarde opzien in meer dan één oogpunt. Eerst en vooral door het défilé van fantasievol vertimmerde oldtimers en bizarre voertuigen die het Sint-Gillisvoorplein inpalmden. Ze parkeerden net voor de theaterzaal Aegidium, waar ook werd gedraaid.

Setbewakers
Sommige handelaars en buurtbewoners vonden het afzetten van het plein een stap te ver. In een paginagrote reportage in La Capitale vrijdag ventileren die handelaars hun klachten. "We moeten vroeger sluiten, ze doen onze klanten vluchten en ze consumeren niet bij ons," zijn veel gehoorde klachten. Vooral de houding van de setbewakers roept wrevel op. "Ze houden ons tegen, verhinderen ons om foto's te maken en dicteren hier de wet."

Bij het gemeentebestuur klinkt een heel ander geluid. "Ik heb geen enkele klacht binnengekregen van boze handelaars," zegt kabinetschef Olivier Pirotte van dienstdoend burgemeester Cathy Marcus (PS) aan brusselnieuws.be.

"Eerst en vooral was het afsluiten beperkt tot dinsdagavond 16 uur tot woensdagochtend. Het productiehuis vergoedt de handelaars ook voor de minder-inkomsten. Wat betreft het gebruik van parkings in de straat door de vele vrachtwagens van de ploeg is er gewerkt met een forfait van 5.000 euro. Bovendien betalen de makers ook een vergoeding van 5.000 euro aan de gemeente voor de privatisering van de openbare weg. Samen 10.000 euro dus. Al bij al een klein bedrag, maar we doen het niet voor het geld, wel voor het imago van de gemeente. Het zorgt ook voor animatie op het Sint-Gillisvoorplein."

Pirotte geeft toe dat de houding van de bewakers onaanvaardbaar is. "Ik ga vandaag de filmmakers daarover aanspreken."

Tax Shelter
Op het Voorplein zelf is het draaien ondertussen voorbij. Volgende week wordt nog gefilmd in café l'Union op de hoek van de Parvis.

De Tax Shelter, een gunstig fiscaal regime van de federale overheid om de filmproducties in België te bevorderen, zorgt ervoor dat er steeds meer buitenlandse filmproducenten hun weg vinden naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni