Commotie rond strafvermindering zware gangster

© brusselnieuws.be
05/01/2012
Brusselse topcrimineel Oussama Trimini Langeri heeft in beroep 7 jaar cel gekregen, bijna de helft minder dan de 12 jaar hij in eerste aanleg kreeg. Langeri heeft onder andere een gewelddadige homejacking, een ontsnapping en een vuurgevecht op zijn kerfstok. De politievakbonden zijn verontwaardigd.

Langeri is geen onbekende voor het gerecht. Op zijn strafblad staan onder andere een homejacking en een overval op een wisselkantoor. In 2008 drong hij de woning van een notaris in Londerzeel binnen met drie kompanen. Ze bedreigden er de vrouw en het 3-jarig van de notaris met een kalasjnikov. Tijdens hun vlucht beschoten de gangsters een politiepatrouille die de achtervolging had ingezet.

Bij aanvang van het proces in 2009 konden twee gewapende en gemaskerde gangsters Langeri bevrijden. Hij werd pas een jaar later weer gevat.

Bij het proces woensdag was er extra politiebeveiliging voorzien, maar tot een ontsnappingspoging kwam het niet.

Geweervuur
De advocaat van de verdachte pleitte dat de wapens van de bende niet geschikt waren om mee te schieten. De betrokken agenten hadden nochtans verklaard dat ze geweervuur gehoord en gezien hadden. De teruggevonden wapens bleken echter inderdaad niet geschikt om kogels mee af te vuren.

Het hanteren van de kalasjnikov was daarom een bedreiging en geen poging tot doodslag, vond de rechtbank in beroep. De rechter oordeelde daarom dat de straf in eerste aanleg te streng was. Langeri, die in eerste aanleg 12 jaar kreeg, werd veroordeeld tot 7 jaar.

"Eerst de Salduz-maatregelen, en nu dit," reageren politievakbonden NSPV en VSOA in de krant Het Nieuwsblad. "Als verdachten een politiepatrouille onder vuur nemen, dan doen zij dat om hun vlucht veilig te stellen. Zij aarzelen daarbij niet om te doden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni