Jurgen Ceder trekt zich terug als kandidaat voor N-VA in Dilbeek. Ceder kwam over van Vlaams Belang en belandde vorige week in een mediastorm, door verhalen over een gewelddaad in zijn studententijd.

Ceder zegt dat hij zich terugtrekt om te vermijden dat zijn partij schade zou oplopen door de heisa, maar hij blijft wel lid van N-VA. "Het was duidelijk dat dit niet meer over mij ging, maar dat sommigen van plan waren mijn kandidatuur met alle middelen aan te grijpen om de N-VA te beschadigen", zo zegt hij in open brief (zie link hiernaast).

Voorzitter Bart De Wever betreurt maar aanvaardt de beslissing. N-VA Dilbeek reageert in dezelfde zin. "Het is een domper voor onze plannen in Dilbeek want Ceder kon daarin een rol spelen", zegt lijstrekker en uittreden schepen Willy Segers. "Hij zetelt hier sinds 2000 in de gemeenteraad en geniet over de partijgrenzen waardering voor zijn tussenkomsten waarin hij geenszins de populistische toer opging."

Segers noemt de mediahetze rond Ceder "bij de haren gesleurd. Als senator zijn zijn geloofsbrieven toch ettelijke keren zonder problemen gecontroleerd. Het stemt tot nadenken dat media, ondanks al zijn verklaringen over zijn vrijspraak, iemand op zo'n manier kunnen blijven achtervolgen met een verhaal van 30 jaar
geleden. Het is duidelijk dat men hierbij in de eerste plaats de N-VA viseerde en niet zijn kandidatuur voor de gemeenteraad in Dilbeek. Het is allemaal wat wrang."

NSV
Ceder kreeg de voorbije week een deel van de pers over zich heen. De voormalige Vlaams Belang-senator zou bij een opstand van de extreemrechtse NSV in Leuven in 1984 een jongeman een beenbreuk getrapt hebben. De rechter sprak hem daarvoor wel vrij.

Ook binnen de N-VA was zijn overstap van bij het begin erg omstreden. Ceder stond immers bekend als iemand van de harde lijn binnen het Vlaams Belang.

Ceder zou op de zesde plaats staan voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober maar dat gaat dus niet door.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni