De 'Oranje kijk op Brussel' van CD&V: van Central Park tot Kidibool

© brusselnieuws.be
21/05/2013
Vijf Brusselse CD&V’ers hebben hun boek met de CD&V-visie op de stad voorgesteld. In ‘Een oranje kijk op Brussel’ komen onder andere taalonderwijs, een Central Park en een Museum aan de Zenne aan bod.

Een Central Park, Kidibolen en een Museum aan de Zenne. Minister Brigitte Grouwels, fractievoorzitter Brigitte De Pauw, parlementsleden Walter Vandenbossche en Bianca Debaets en Vlaams parlementslid Paul Delva doen een paar opvallende voorstellen in hun boek 'Een oranje kijk op Brussel'.

"In het Brussel van de toekomst smelten crèche, kinderopvang en school samen tot een Kidibool: kinderdagverblijf-ibo-school", zegt Grouwels. Kleuters en peuters horen volgens de partij thuis in een nieuw opvoedingsmodel. Daarbij worden consultatiebureaus, ontmoetingsruimtes voor jonge ouders, voorschoolse kinderopvang, kleuteronderwijs en buitenschoolse opvang geïntegreerd in 'pre-schools' en 'familiecentra'. De partij wil ook meer focussen op taalonderricht in de scholen.

De christendemocraten zijn ook voorstander van een Central Park zoals in New York. Daarvoor kunnen in het Warandepark een Finse piste voor lopers, fitnesshoeken en een grote grasweide voor openluchtconcerten aangelegd worden.

Op vlak van cultuur pleit de CD&V onder meer voor een Brusselse "Cité de la Musique" naar het voorbeeld van Parijs. "Het Amerikaans Theater, dat momenteel het onderwerp is van een projectvoorstel van de AB, kan na een grondige opknapbeurt worden ingeschakeld in een groter muzikaal omgevingsproject", aldus Bianca Debaets.

Brussel heeft volgens de partij ook een nieuw, controversieel en herkenbaar gebouw nodig. "Het Atomium dateert al uit 1958", luidt het. "We verdienen ons eigen MAZ (Museum aan de Zenne)". CD&V wil dat de regelgeving wordt aangepast, zodat bewindsvoerders zich minder moeten bezig houden met plannen en studies en meer met concrete realisaties.

Ook de aanwezigheid van en de samenwerking met Vlaanderen krijgt belangrijke aandacht. "Wij opteren voor sterke Gemeenschappen die hun verantwoordelijkheid opnemen in en voor een sterk Gewest", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni