De politie heeft deze ochtend het binnenplein van het CCN-gebouw aan het Noordstation in Schaarbeek ontruimd. Het grootste deel van de groep overnacht nu in het nabijgelegen Gaucheretpark.

De asielzoekers en daklozen hadden van de gemeente een week tijd gekregen om het CNN-gebouw te verlaten. Als ze tegen maandag niet weg waren, dan mocht de politie ingrijpen. En dat is net wat gebeurde deze ochtend.

De asielzoekers kregen nu de toestemming om één nacht in het Gaucheretpark te overnachten, al mogen ze er geen tent opslaan. In het Gaucheretpark kampeerden vorig jaar al eens tientallen gezinnen.

"De ontruiming uit het Noordstation verliep rustig," vertelde Roland Thiébaut, de woordvoerder van politiezone Brussel-Noord, maandagochtend. "Rond 5.15 uur zijn we met een team van 18 agenten aangekomen bij het CCN-gebouw. Om 6.00u was de grootste groep al weg, en om 6u30 is de laatste familie vertrokken. Intussen zijn de gemeentelijke diensten met de schoonmaak begonnen."

De uitgewezen asielzoekers en daklozen verzamelden zich deze middag zich voor de kantoren van Fedasil, het federaal agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers.

"Vorige week hebben we nog vergaderd met de burgemeester en met mensen van de sociale dienst," vertelt Thiébaut. "Niemand had een oplossing, wat ik ten zeerste betreur. Bij de ontruiming was niemand van de sociale dienst aanwezig. We zullen er de volgende weken vaker patrouilleren, om een nieuwe samenscholing te vermijden."

Onzekerheid
Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) is teleurgesteld door de ontruiming. Hij had erop aangedrongen om eerst een alternatieve opvang te vinden. De Lille vreest dat net als vorig jaar een aantal families bij gebrek aan opvangplaats de winter op straat zullen moeten doorbrengen.

De Lille pleit voor een snellere verwerking van de asieldossiers en een spreiding van de opvang. "Mensen jarenlang in onzekerheid houden is slopend voor iedereen en trekt ook mensen met minder goede bedoelingen aan. Eens een beslissing genomen is, moet ze uitgevoerd worden. Mensen die geweigerd worden, moeten snel en begeleid terugkeren. Aan de andere kant moeten mensen die in ons land mogen verblijven, kansen krijgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni