Canadese kreeft overspoelt Zaventem

EVC
© brusselnieuws.be
20/12/2012
Brussels Airport is de Europese kreeftenhub. In december worden 400.000 levende kreeften overgevlogen vanuit Canada.

Vanuit de cargoluchthaven van Halifax, de hoofdstad van de Canadese provincie Nova Scotia, wordt in december 480 ton kreeft vervoerd naar Brussel, meldt het weekblad Trends. Dat komt overeen met 400.000 levende kreeften. Woensdag steeg de eerste volle Boeing 747 van Korean Airways op met 110 ton aan boord. Op tweede kerstdag volgt een tweede vlucht.

Minder crisissfeer
Volgens Frank Van Gelder van Adelantex is er dit jaar een uitzonderlijke stijging met 400 ton. "De crisis hangt minder in de lucht dan een jaar geleden. De mensen willen weer feestvieren", zegt hij aan het weekblad Trends.

Het jaarvolume van de luchthaven van Zaventem stijgt dit jaar daardoor met 20 procent, tot 2.000 ton kreeften in totaal. Hoewel ook Luik en Keulen actief zijn in dat segment, passeert het gros van de 3.500 ton levende Canadese kreeften voor Europa via Zaventem. Daarmee is Brussels Airport de Europese kreeftenhub.

Volgens Johan Leunen, cargo marketing manager van de luchthaven, legt het succes uit van Zaventem: "Kreeft is bij uitstek een bederfelijk goed. Het geheim van ons succes is de efficiënte afhandeling, ook administratief door het Voedselagentschap. En het feit dat Zaventem zelfs in de piekuren nooit meer dan twee uur rijden van de verste klant ligt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni