Protest tegen torens van 165 meter in Wetstraat

© brusselnieuws.be
23/04/2012
Tientallen inwoners van de Europese wijk hebben via een brief aan de Stad Brussel en het Gewest hun bedenkingen geuit over de plannen voor de vernieuwing van de Wetstraat. De stedenbouwkundige verordening die in de maak is, maakt torens tot 165 meter - een Belgische record - mogelijk.

De toegelaten bouwhoogte in de Wetstraat zou, afhankelijk van de afstand tot de weg, worden opgetrokken tot 114 meter. Maar op een perceel ter hoogte van metrostation Maalbeek kan gebouwd worden tot maximaal 165 meter. Dat staat in de zogenaamde Gezoneerde Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GGSV), een stedenbouwkundig instrument gebaseerd op de plannen van Christian de Portzamparc voor de vernieuwing van de Wetstraat.

165 meter, dat is 15 meter meer dan de Zuidertoren, nog altijd het hoogste gebouw van het land. Buurtbewoners van onder meer de Maria-Louizasquare vrezen dat hun wijk een groot deel van de dag in de schaduw van dergelijke torens zou liggen. Ze vrezen ook de tocht die torens doorgaans veroorzaken.

'Openbaar oderzoek is grap'
"We vinden het vooral niet kunnen dat er geen effectenstudie nodig is bij de GGSV", zegt David Weytsman, jongerenvoorzitter van de Brusselse MR en actief in het wijkcomité GAQ, aan brusselnieuws.be. "Men zal dus niet wetenschappelijk nagaan wat de gevolgen van dergelijke torens zijn, ook niet op het vlak van mobiliteit. Het mobiliteitsplan van de Stad Brussel houdt trouwens evenmin rekening met dergelijke nieuwe torens."

Weytsman ziet ook een gebrek aan transparantie en overleg. "Het openbaar onderzoek naar de GGSV liep vorige week af en viel grotendeels in de paasvakantie, wanneer veel bewoners weg zijn. Dat onderzoek is dus een grap."

Het wijkcomité vraagt de opschorting van de GGSV in afwachting van een grondige studie naar de gevolgen van dergelijke torens én duidelijkheid over de vastgoedplannen van de Europese instellingen.

'Op maat van Europa'
De Europese Commissie wil op termijn zo'n 200.000 vierkante meter kantoren centraliseren. Niet toevallig is Europa eigenaar van het perceel langs de Wetstraat tussen de Etterbeeksesteenweg en de Spastraat. Precies waar er tot 165 meter hoog gebouwd zou mogen worden. "De GGSV is gemaakt op maat van de Europese instellingen", zegt Weytsman. "Wij vrezen echter dat de rest van de plannen van de Portzamparc, met de verbreding van de Wetstraat en de mix van kantoren en woningen, dode letter zullen blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni