Hemels Brussels, de site van het Gewest met historische luchtfoto's, toont niet alleen de veranderingen in het stadsweefsel. Ook de stilstand van heel wat grote projecten wordt er pijnlijk geïllustreerd.

Hemels Brussel (bruciel in het Frans) werd recent gelanceerd. Op de site kan de kaartenliefhebber historische luchtfoto's sinds de jaren 1930 vergelijken met recente luchtbeelden uit 2012.

Wie vergelijkt met oudere beelden ziet vooral de ingrijpende veranderingen in het stadsweefsel, zoals de aanleg van de Noord-Zuidverbinding en de vernietiging van historische stadswijken zoals de Noord- en de Leopoldswijk ten behoeve van kantoren.

Maar tussen 2004 en 2012 is het verschil vaak ver te zoeken. Benoît Moritz, bekend Brussels architect, projecteerde ter illustratie enkele beelden tijdens een debatavond van Jonction.

Zijn selectie toonde dat niet alleen op de site van het Rijksadministratief Centrum, het onderwerp van het debat, ook op Thurn & Taxis en aan de Ninoofsepoort zo goed als niets veranderd is sinds 2004.

Het RAC

De Ninoofsepoort

Dezelfde oefening kan ook gemaakt worden voor andere belangrijke ontwikkelingspolen zoals de Josaphatsite, de Heizel of Schaarbeek-Vorming.

De Josaphatsite

De Heizel

Schaarbeek-Vorming

"De beelden spreken voor zich en hoeven eigenlijk geen commentaar", aldus Moritz, die jaren geleden zelf meewerkte aan het richtschema voor de voormalige RAC-site. "We slagen er maar niet in om vooruitgang te boeken in grote Brusselse projecten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni